Botanische kunstcollectie aangeboden bij Dorotheum

7 mei 2015

Bij de voorjaarsveiling op 18 mei 2015 bij het Veilinghuis Dorotheum in Wenen (A) staat de botanische kunstcollectie van de plantkundige Ernst Moriz Kronfeld (1865-1942) centraal. Het omvangrijke aanbod op deze veiling omvat een zeer groot aantal aquarellen met plantkundige plaatjes van bijna onschatbare waarde voor plantkundigen.

Botanische kunstcollectie aangeboden bij Dorotheum

Veilinghuis Dorotheum Wenen

De vanuit wetenschappelijke belangstelling ontstane afbeeldingen zijn vervaardigd tijdens meerdere expedities door toonaangevende plantkundigen als Franz Roos, Ryk van der Schot, Nikolaus Joseph von Jacquin en Johann Scharff. De verzamelaar Ernst Moriz Kronfeld bouwde tevens de collectie Schönbrunn op. De erven Kronfeld bieden in samenwerking met het veilinghuis ook deze collectie aan. De voorjaarsveiling bevat tevens een rijk aanbod aan historische wetenschappelijke instrumenten, modellen, objecten en tafelwereldbollen.

Natuurlijk komen klassieke telescopen, verrekijkers, microscopen en landmeetkundige instrumenten onder de hamer. Zo is er een serie grafometers met een kompas of met een telescoop. De rijk geïllustreerde catalogus (nu te koop voor € 15) bevat illustraties van zonnewijzers, bronzen hulpmiddelen voor apothekers, anatomische educatieve materialen en tandtechnische hulpmiddelen. Voor de biologen zijn er wasmodellen van insecten en een reeks wasmodellen van dierenhersenen beschikbaar om te bieden. Leuk is een serie kristalmodellen van bakeliet.

Het derde gedeelte van de veiling bevat een veelheid aan fotografische materialen en meerdere zeer zeldzame fotocamera’s. De stukken zijn via internet te verwerven!

Veilinghuis Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wenen, www.dorotheum.com.