Ons voedsel in de toekomst

13 mei 2015

Met de pakkende openingszin “Van rauwe brokken vlees tot kunstvlees uit plantaardige eiwitten of kweekvlees uit spierweefsel in het laboratorium, via zongedroogde worst, gerookte ham, met bier en truffel gevoede varkentjes, tot gevulde pastei…”, geeft Louise O. Fresco haar visie en een prikkelende benadering over het belang en noodzaak van wetenschap en technologie voor kwaliteit en kwantiteit van voeding.

Ons voedsel in de toekomst

Foodtopia

In de serie cahiers, uitgegeven door BWM - Biowetenschappen en Maatschappij, is het cahier Foodtopia verschenen. Door de samenwerking met wetenschappers van de Wageningen Universiteit en medewerkers van het Museum Boerhaave Leiden is deze publicatie tot stand gekomen. Met het cahier en de inhoud ervan wordt ook de tentoonstelling Foodtopia in Museum Boerhaave op informatieve wijze ondersteund. Er is tevens een lespakket voor de bovenbouw HAVO/VWO ontwikkeld, en er wordt een lezingenserie georganiseerd in het museum, waar veel van de geïnter-viewden uit het cahier komen spreken.

De tentoonstelling Foodtopia blijft tot en met 1 november 2015 te beleven en te ervaren. Bovendien valt er nog veel meer te beleven in Museum Boerhaave Leiden aan de vaste opstellingen en de tijdelijke thematentoonstellingen. In het cahier zijn de resultaten van meerdere interviews met wetenschappers van naam op het gebied van voedselinnovaties, als ook met pioniers die al actief bezig zijn met het voedsel van de toekomst. Als we bijvoorbeeld over een halve eeuw negen miljard monden willen voeden zal onze voedselvoorziening veel duurzamer moeten worden.

Zo zullen vaker eiwitten in de vorm van kweekvlies, insecten of - al dan niet omgebouwde - plantaardige eiwitten worden gegeten dan in de vorm van een klassieke biefstuk. Het begrip “Superfoods” is uitgebreid in beeld gebracht en behandeld. Ook kennis over het zien, waarnemen en ervaren van voedsel en het presenteren ervan kan zorgen voor het overtuigen van tegenstanders van het duurzamer eten.

ISBN 978-90-7319-677-3, “Foodtopia”, Rob Buiter (eindredactie), Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2015, 64 pagina’s.

Museum Boerhaave Leiden, Lange Sint Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.museumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen