Melancholie en depressie in expositie Donkere Kamers

30 maart 2015

Het Museum Dr. Guislain in het Belgische Gent toont tot en met 31 mei 2015 in de expositie ‘Donkere Kamers’ aan de hand van schilderijen, foto’s en uitgebreide beschrijvingen en artikelen hoe wij omgaan en reageren op de werelden van depressie en melancholie. Juist in onze huidige samenleving een zeer actueel thema.

Melancholie en depressie in expositie Donkere Kamers

Donkere Kamers

Toonaangevende auteurs en een team van deskundigen uit de psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg geven interessante en leerzame toelichtingen en benaderingen over vele onderdelen uit het vakgebied en de bijbehorende praktijkervaringen. Het bezoeken van de expositie geeft mogelijk begrip over het voorkomen van depressie en zal zeker dienen als een inspiratiebron voor het verzamelen van eigen kennis. De vaak prachtige en fascinerende kunstwerken en fotocollages zorgen voor begrip en herkenning van depressie en melancholie.

Donkere kamers brengt de verschillende gedaantes van de eeuwenoude melancholie in beeld, maar belicht ook haar hedendaagse ziekelijke evenknie, de depressie. De expositie laat zien dat de zwaarmoedigheid niet alleen veel kunstenaars en onderzoekers heeft getroffen, maar ze ook sterk heeft geïnspireerd en geeft tevens een indruk over de artistieke fascinatie en confronteert ze met de psychologische dimensie. De catalogus van deze expositie bespreekt alle kunstwerken en geeft informatie over de kunstenaars en fotografen.

ISBN 978-94-9208-112-4, “Donkere Kamers”, Patrick Allegaert, e.a., Uitgeverij Hannibal, 2014, 144 pagina’s.

Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, B-9000 Gent, www.museumdrguislain.be.


Gerelateerde artikelen