Leerlingen experimenteren in een modern Lorentz Lab

16 februari 2015

Geopend in 1784 is Teylers Museum het eerste en tevens het oudste museum van Nederland. Achter monumentale deuren van het authentieke 18e eeuwse gebouw is de wetenschappelijke wereld uit het verleden opgebouwd. Dankzij de erfenis van de rijke bankier en koopman Pieter Teyler is het prachtige museum gerealiseerd. Kunst en wetenschap gaan in volledige harmonie op in objecten, opstellingen, voorwerpen, schilderijen, demonstraties en collecties.

Leerlingen experimenteren in een modern Lorentz Lab

Teylers Museum

Het educatieve karakter van opstellingen en experimenten zorgt voor aantrekkelijke accenten tijdens bezoeken aan de museale juwelen. Volgens de planning wordt in 2016 een extra attractie in gebruik genomen en wel een replica van het complete natuurkundig laboratorium van wiskundige en natuurkundige professor Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928), Nobelprijswinnaar voor natuurkunde in 1902.

Leerlingen experimenteren in een modern Lorentz Lab - 2

Onder de titel ‘Het Lorentz Lab’ kunnen leerlingen experimenteren met replica’s van de oude instrumenten uit het museum, zoals de Zuil van Volta, de Leidse fles en de Poollichtsimulatie van De la Rive (waarin de werking van de Lorentz-kracht zichtbaar wordt). Postzegelverzamelaars maakten al eerder kennis met Hendrik Lorentz.

Teylers Museum, Spaarne 16, NL-2011 CH Haarlem, www.teylersmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen