Sleutelen aan levende cellen door synthetische biologie

28 januari 2015

In de populair wetenschappelijke serie cahiers, als uitgaven van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, is een nieuwe publicatie verschenen over de inhoud en betekenis van de synthetische biologie. In het voorwoord van deze interessante publicatie schrijft professor Jos van der Meer: ‘het sleutelen aan levende cellen van micro-organismen, planten, dieren en mensen, is het meest spannende onderdeel van de synthetische biologie’.

Sleutelen aan levende cellen door synthetische biologie

Synthetische biologie. Creatief met cellen

Het onderzoeksgebied van synthetische biologie is nog breder dan dat van de biologie zelf. We kunnen nu al door sleutelen aan het DNA van cellen, die cellen bepaalde stoffen laten maken. De ultieme wetenschappelijke uitdaging is te proberen zelf een levende cel te maken. Met dit uitdagende vakgebied is het mogelijk om veel te bereiken in de geneeskunde. Voorwaarde is sowieso een brede voorlichting op te starten om het publiek te informeren over het doel en de bruikbaarheid van synthetische biologie voor mens en maatschappij.

De biotechnologie kent vele uitdagingen om de mensheid te helpen bij onder andere het vinden van alternatieven voor vele eindige grondstoffen. De recente ontdekking van het knippen, plakken en kopiëren van DNA markeerde het begin van een revolutie in de moleculaire biologie. Het cahier brengt in de eerste bijdrage een technisch en historisch overzicht van ontwikkeling van onze kennis over het DNA en de geweldige betekenis daarvan in de biologie.
Leidende wetenschappers schrijven over genetische modificatie, biotechnologie, synthetische biologie in de geneeskunde, synthetisch genoom, hoe wij verantwoord verder kunnen gaan en over bedreigingen die zorgen voor remmende effecten.

ISBN 978- 90-73-1967-66, “Synthetische biologie. Creatief met cellen”, Rob Buiter (eindredactie), Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2014, 76 pagina’s.


Gerelateerde artikelen