Kunstvrienden in studie en werk

6 mei 2015

In de expositie “Conrad Felixmüller-Peter August Böckstiegel: Arbeitswelten” toonde de Kunsthalle Bielefeld in 2007 het werk van deze vrienden en tevens kunstenaars. Zowel het boek bij de expositie als de vele kunstwerken in de expositie geven een boeiend beeld van de werkende en de ontspannende mens.

Kunstvrienden in studie en werk

Arbeitswelten

Naast een gemeenschappelijke studietijd aan de Kunstacademie in Dresden waren deze begaafde kunstenaars bevriend in hun leven en het werken als kunstenaars. De vriendschap dateert uit 1913 toen zij als studenten Kunstzinnige Vorming aan de studie begonnen. Böckstiegel als een 24-jarige en Felixmüller als een 16-jarige student. In 1919 trouwde Böckstiegel met de zuster van Felixmüller en schiepen zo ook nog een familieband.

Het werk van beide kunstschilders werd sterk beïnvloed door de omgevingen van het boerenland en de ruwere industriële activiteiten. Toch was er veel ruimte voor de familie en het vastleggen van taferelen in en rond het huis. Böckstiegel schilderde strenge blikken bij volwassenen en vrolijke op het gezicht van kinderen. Zijn gebruik van kleur en lijnen zijn in een perfecte harmonie voor uitdrukkingsvolle werken.
Felixmüller verbleef zeer regelmatig in de harde realiteit van de mijnbouw en het arbeidersmilieu. De hardheid en armoede van de arbeid en het leven straalt in het indrukwekkende vertekende perspectief.

Beide schilders hebben zichzelf, elkaar en hun familieleden veelvuldig getekend en geschilderd. Het boek en de expositie geven daarvan rijke beelden. Het boek geeft de lezer bovendien de mogelijkheid om meer te weten te komen over deze vrienden voor het leven. Voor studenten in de kunstvakken een leerzaam en zeker een inspirerend gebonden kunstboek met een uitgebreide biografie en kleurrijke reproducties van de kunstwerken.

ISBN 978 3 87909 900 9, “Arbeitswelten”, Jutta Hülsewig-Johnen, Wienand Verlag, 2006, 192 pagina’s.

Kunsthalle Bielefeld, Artur-Ladebeck-Strasse 5, D-33602 Bielefeld, www.kunsthalle-bielefeld.de.


Gerelateerde artikelen