Grondbeginselen van de cognitieve psychologie

1 juni 2015

“Hoe komt het eigenlijk dat mensen zich altijd gezichten kunnen herinneren?” “Is het echt mogelijk om twee dingen tegelijk te doen?” Het nieuwe studieboek, voor de eerstejaars studenten aan de vakopleiding Psychologie of Neurowetenschappen, “Fundamentals of Cognition”, geeft een heldere en lezersvriendelijke introductie over de achtergronden van de visuele waarneming. Met de inhoud van dit boek is het voor studenten mogelijk antwoord te geven op de twee gestelde vragen en nog vele andere overeenkomende vragen.

Grondbeginselen van de cognitieve psychologie

Fundamentals of Cognition

De auteur behandelt daartoe de meest belangrijke kenmerken in dit boeiende en aantrekkelijke vakgebied. Of wij ons nu wel of niet bewust zijn van perceptie, attentie, leren en ervaren, onthouden, taal, probleemoplossend en denken, zullen deze onderdelen ons helpen bij het kiezen en handelen in ons dagelijks gebeuren. Het boek behandelt de sleutelaspecten, die daarvoor verantwoordelijk zijn en de student maakt kennis met de klassieke begrippen uit de cognitieve psychologie. De auteur heeft de recente resultaten uit het wetenschappelijke onderzoek bewerkt en toegevoegd aan de leerstof.

In 28 hoofdstukken wordt het onderwerp gedetailleerd behandeld. De details zijn verdeeld in een aantal clusters. Na zijn inleiding over het vakgebied bespreekt de auteur in het cluster visuele perceptie en herkenning één van de belangrijkste onderdelen van ons dagelijks leven. Wat we nu precies bedoelen met waarneming wordt uitgebreid beschreven en verklaard. Direct daarna maakt de student kennis met het fenomeen van de optische illusie en zijn een aantal klassiekers besproken. Ook bij het inschatten van de afstand van een object tot de waarnemer worden we geconfronteerd met bijzondere feiten en optisch bedrog.

Soms is er sprake van een waarneming zonder bewustwording en in een andere situatie gaan we eerst zorgen voor een ordening van het waargenomen object of van de situatie. Veel van de beelden die wij bewust waarnemen zijn vooraf bewerkt in onze hersenen, zoals de stereogrammen, stereoscopische plaatjes en anaglyfen. Aan de orde komen tevens meerdere afwijkingen in het proces van zien, waarnemen en herkennen. Het voor studenten en docenten leerzame boek sluit af met een uitgebreide literatuurlijst, een verklarende woordenlijst, een lijst met auteurs, een trefwoordenregister en elk hoofdstuk eindigt met een evaluatie en een samenvattende tekst.

ISBN 978 1 84169 373 6, “Fundamentals of Cognition”, Michael W. Eysenck, Psychology Press, 2006, 506 pagina’s.


Gerelateerde artikelen