Maculadegeneratie

29 mei 2015

Onze ogen zijn kwetsbaar en gevoelig voor allerlei aandoeningen, die de functie ervan volledig op zijn kop kan zetten. Een nog vrij onbekende aandoening van ons gezichtsvermogen groeit in rap tempo en veroorzaakt steeds meer schade aan één van de belangrijkste zintuigen van de mens. Maculadegeneratie is een vrijwel onbekende aandoening, maar is toch in de westerse wereld de meest voorkomende oorzaak van ernstige slechtziendheid onder volwassen personen.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie

Het aantal mensen met de oogaandoening maculadegeneratie (MD) neemt snel toe. In de AO-reeks verscheen boekje 2874 - Maculadegeneratie, waarin twee auteurs dit bijzondere verschijnsel uitgebreid en helder bespreken. MD is een aandoening waardoor de centrale gezichtsscherpte sterk afneemt. De lezer krijgt eerst een duidelijke beschrijving over de fysiologie en de werking van ons oog.

Dan worden de vormen van MD in woord en beeld gebracht. Ook wordt ingegaan op vormen van onderzoek, diagnose en prognose. De laatste jaren is in een bepaalde mate een effectieve behandeling van MD mogelijk. De thans beschikbare behandelwijzen zijn beschreven en de lezer kan zichzelf testen of MD aanwezig is. Er zijn echter nog andere bedreigingen voor het netvlies en ons gezichtsvermogen. Het AO-boekje geeft daar een zeer leerzaam beeld van.

ISBN 978 90 8587 051 7, “Maculadegeneratie”, Marga J. Allin en Reinier O. Schlingemann, Uitgeverij IVIO, 2007, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen