Herontdekking van een dorp door historische stereofoto's

5 november 2014

Met de uitgave van een prachtig fotoboek sluiten auteurs Brian May en Elena Vidal een bijzondere periode van onderzoek en verwondering voor het unieke werk van de Engelse stereofotograaf T.R. Williams op een fascinerende en boeiende wijze af. Aan het tot stand komen van een interessante inhoud ging meer dan 30 jaar studie vooraf. De studie betreft het erfgoed van prachtig bewaard gebleven stereokaarten van T.R. Williams (1824-1871).

Herontdekking van een dorp door historische stereofoto's

A Village Lost and Found

De 3D opnamen behoren tot de serie “Scenes in Our Village” en is ontstaan in 1850 in het dorpje Hinton Waldrist in Berkshire. Beide auteurs zijn zeer gefascineerd door het werk van Williams en laten lezers van dit voortreffelijke beelddocument genieten van de 3D foto’s met opnamen uit het dagelijks leven in een plattelands dorpje. Van elk bewaard gebleven 3D plaatje is het linker plaatje groot afgebeeld, is een foto van originele stereokaarten afgebeeld en zijn van meerdere herkenbare locaties ook moderne stereoscopische opnamen bij de betreffende authentieke opname weergegeven.

Na een voorwoord geven de auteurs een beeld over de geschiedenis van stereofotografie en over de wijze van het zien van stereoscopische diepte. Bij deze topper voor de liefhebbers van 3D wordt een moderne opvouwbare versie van een authentieke OWL stereoscopische kijker van de London Stereoscopic Company in een stevige kartonnen box meegeleverd. De kijker wordt in 15 seconden volledig operationeel om te genieten van 3D foto’s.

ISBN 978-0-7112-3039-2, “A Village Lost and Found”, Brian May en Elena Vidal, Frances Lincoln Ltd., 2010, 239 pagina’s + stereokijker.


Gerelateerde artikelen