Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (1)

29 februari 2020

Het was een van de grootste momenten in de samenleving tegen het einde van de 19e eeuw, toen wetenschapper en onderzoeker Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) in het jaar 1895 ontdekte dat het eindresultaat van zijn experimenten met een bijzondere soort van lichtstraling iets zichtbaar maakte wat tot dat moment normalerwijze voor ons oog verborgen zou blijven.

Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (1)

Die Welt im Durchblick

Wat hij in november 1895 ontdekte zou de wereld in onder andere de geneeskunde en in meerdere takken van techniek, industrie en wetenschappelijk onderzoek voor altijd sterk veranderen en beïnvloeden. Hij noemde de bijzondere lichtstraling in de verhandelingen X-straling en introduceerde daarmee de naar hem vernoemde röntgentechniek, die gebruik maakt van röntgenstralen om röntgenfoto’s van weefsels, materialen en objecten te maken.

Röntgenstraling is een vorm van elektromagnetische straling met kortere golflengte dan het zichtbare licht binnen het elektromagnetische spectrum. Het gebruik van de röntgenstraling strekt zich uit vanaf de micro- tot en met macrokosmos. In 1901 ontving Wilhelm Conrad Röntgen de allereerste Nobelprijs voor de Natuurkunde voor de resultaten van zijn onderzoek en de ontdekking van X-stralen op 8 november 1895 in één van de onderzoeksruimten van het Physikalischen Instituut van de Universiteit Würzburg.

Aan de “vooravond” van het grote X-straaljubileum in 2020 (175e verjaardag van de ontdekker en 125 jaar na de ontdekking van X-stralen) verscheen een spectaculair geïllustreerd herdenkingsboek, dat op een zeer boeiende en heldere wijze een samenvatting geeft over het ontstaan en ontdekken van X-stralen, de technologie, toepassingen ervan en natuurlijk over het leven en de inzet van Wilhelm Conrad Röntgen. (Wordt vervolgd).

Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (1) - 2 Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (1) - 3 Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (1) - 4
In de filatelie is een speciale plaats gemaakt voor bijzondere ontdekkingen, zoals die van Röntgen.

ISBN 978-3-8062-3995-9, “Die Welt im Durchblick”, Uwe Busch en Wilfried Rosendahl, wbg Theiss Verlag, 2019, 160 pagina’s.

Deutsches Röntgen Museum, Schwelmer Strasse 41, D-42897 Remscheid, www.roentgenmuseum.de.


Gerelateerde artikelen