Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (2)

1 maart 2020

De uitgave van het goed verzorgde en fascinerende boek valt in dit “Röntgenjaar” tevens samen met de viering van de 175e geboortedag van de op 27 maart 1845 in de Duitse stad Lennep geboren Wilhelm Conrad Röntgen. De ontdekking van de nieuwe materie doordringbare straling en de toepassingsmogelijkheden ervan, alsook het baanbrekende werk van Röntgen als persoon en zijn positieve bijdragen tot de wetenschap en onderzoek, hebben zelfs na 125 jaar niets aan actualiteit verloren.

Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (2)

Die Welt im Durchblick

Zijn doorzettingsvermogen en positieve aandacht voor de experimenten vormden voor Röntgen de basis voor zijn motivatie om alles te delen met de buitenwereld. De samenstellers van deze machtig mooi geïllustreerde en informatieve publicatie konden gebruik maken van de deskundigheid van meerdere wetenschappers en experts op het gebied van historische en moderne kennis over röntgenstraling en vele toepassingsmogelijkheden in de medische en natuurkundige technieken en in nagenoeg alle mogelijke materiaal-, weefsel- en objectonderzoeken.

Het resultaat van deze veelzijdigheid aan bijdragen maakt de inhoud van dit studie- en voorbeeldenboek tevens geschikt voor de docenten en studenten, die kennis willen opdoen over opsporings- en de beveiligingstechnieken door toepassing van beschikbare moderne en innovatieve röntgenscanapparaten.

In bijvoorbeeld het hoofdstuk Industrie en Techniek geeft de betreffende auteur in de paragraaf “Springstof of pudding?” een aantal voorbeelden uit de praktijk van het doorlichten van pakketten, personen, koffers en vrachtauto’s voor het opsporen van het vervoer van verboden stoffen en goederen. De rode draad in het boek volgt de wens om al het onzichtbare zichtbaar te maken zonder zichtbare verstoringen of negatieve nawerkingen te veroorzaken. (Wordt vervolgd).

Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (2) - 2 Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (2) - 3 Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (2) - 4
In de filatelie is een speciale plaats gemaakt voor bijzondere ontdekkingen, zoals die van Röntgen.

ISBN 978-3-8062-3995-9, “Die Welt im Durchblick”, Uwe Busch en Wilfried Rosendahl, wbg Theiss Verlag, 2019, 160 pagina’s.

Deutsches Röntgen Museum, Schwelmer Strasse 41, D-42897 Remscheid, www.roentgenmuseum.de.


Gerelateerde artikelen