Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (3)

1 maart 2020

De meeste lezers en geïnteresseerden in de geschiedenis van röntgenstralen zullen het begrip en naam “Röntgen” koppelen aan een sterk medisch gebruik. Dat deze techniek niet alleen zorgt voor betrouwbare diagnostische informaties, maar ook in talrijke andere vak- en onderzoeksgebieden met succes wordt toegepast, maakt de inhoud van dit boek op overzichtelijke wijze zichtbaar.

Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (3)

Die Welt im Durchblick

In het voorwoord en in de algemene inleiding geven de auteurs een totaalbeeld over de algemene betekenis en nieuwste ontwikkelingen in toepassingen van röntgenstralen. Het boek bevat zeven samenhangende hoofdstukken. Alles begint met compacte introducties over zijn leven voor de wetenschap en de betekenis van zijn ontdekking voor de maatschappij en de technologische ontwikkelingen. De volgende hoofdstukken hebben titels als: “Geneeskunde”, “Kunstgeschiedenis en Kunst”, “Industrie en Techniek”, “Archeologie”, “Natuurkunde, chemie, biologie” en “Paleontologie en Geologie”.

Het boek eindigt met een literatuuroverzicht naar de indeling van de besproken onderwerpen. Hoogst interessant is de informatie over de röntgenkunst, het doorlichten van schilderijen en de resultaten van het onderzoek van enkele manuscripten van Archimedes. Het geheel is een informatieve en leerzame bron geworden voor radiologen, liefhebbers van de geschiedenis van wetenschap en techniek en voor geïnteresseerden in het gebruik van röntgenstraling in de geneeskunde, kunst en techniek.

Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (3) - 2 Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (3) - 3 Het 125e jubileumjaar voor een magische beeldtechniek (3) - 4
Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923). In de filatelie is een speciale plaats gemaakt voor bijzondere ontdekkingen, zoals die van Röntgen.

ISBN 978-3-8062-3995-9, “Die Welt im Durchblick”, Uwe Busch en Wilfried Rosendahl, wbg Theiss Verlag, 2019, 160 pagina’s.

Deutsches Röntgen Museum, Schwelmer Strasse 41, D-42897 Remscheid, www.roentgenmuseum.de.


Gerelateerde artikelen