Het boek speelt een centrale rol in creatieve ontwerpen

5 januari 2018

Aanleiding voor het samenstellen en uitgeven van het kunstboek “Buchwelten - Book Worlds” is de gelijknamige expositie in het Museum Sinclair-Haus in Bad Homburg tot en met 4 februari 2018. Binnen het grote aantal actieve hedendaagse kunstenaars met specifieke belangstelling voor de verrassende aspecten van natuur en landschappen bevinden zich tevens kunstenaars die geïnteresseerd zijn in het creatief bewerken en verwerken van het boek tot aantrekkelijke en zelfs fascinerende kunstwerken en kunstinstallaties.

Het boek speelt een centrale rol in creatieve ontwerpen

Buchwelten

Uit beschreven en bedrukte bladzijden of licht en sterk bewerkte boeken ontstaan vormen en contouren van landschappen en uit natuurlijke materialen ontstaan boekobjecten en -installaties met boeken. Boeken en bedrukte bladzijden worden omgevormd in beelden, panorama’s, objecten en oneindig meerdere nieuwe beeldwerelden. In de objecten verwerken de kunstenaars alledaagse dingen uit de natuur of de woonomving.

Een gewone tak uit de tuin of het bos verbindt twee open geslagen boeken, waardoor een uniek merkwaardig kunstwerk ontstaat. Het boek bevat ook boeken met verbrande bladzijden, met een vogelnest of een boek met voorjaarsbloemen en nog veel meer creatieve spectaculaire combinaties. Eveneens spectaculair zijn de geschilderde buitenbibliotheken en het beeld van een zwaar beschadigde bibliotheek. Merkwaardige blikken zijn er door waarneming van zogenaamde vliegende boeken in de vrije natuur en door het zien van een boek met groeiend gras en vol met kaarsen.

Gedrukte teksten uit beroemde literatuur zijn omgezet in aquarellen, waardoor de grens tussen woord en beeld vervaagd. In de expositie vindt de bezoeker werken van Jonathan Callan, Thimo Franke, Lori Nix, Anselm Kiefer en Peter Wüthrich. In het tweetalige (D, E) kunstboek beschrijft de auteur het werk van elke deelnemende kunstenaar en bespreekt van de kunstenaar zijn of haar keuze voor een bepaalde voorstelling. Het boek heeft zeker een extra functie in het kunstonderwijs als inspiratiebron voor studenten en docenten om dit thema in de kunst verder uit te werken voor toekomstige exposities.

ISBN 978-3-7356-0406-4, “Buchwelten”, Johannes Janssen, Kerber Verlag, 2017, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen