Onverwachte ontmoetingen in kunstcollectie Provinzial

8 januari 2018

Met de kunstexpositie “Onverwachte ontmoetingen” brengt het “LWL - Museum voor Kunst en Kultuur” onder de subtitel “Nolde, Kippenberger, Fritsch & Co in de kunstcollectie van de Westfalische Verzekeringsmaatschappij Provinzial” een ode aan de omvangrijke kunstcollectie van de Provinzial. Deze collectie staat onder beheer van dit LWL Museum in Münster. De bezoekers kunnen tot en met 25 februari 2018 kennismaken met 140 objecten van 37 kunstenaars uit deze zeer waardevolle kunstcollectie, die sinds het begin van de 80-er jaren van de vorige eeuw is gestart.

Onverwachte ontmoetingen in kunstcollectie Provinzial

Unerwartete Begegnungen

Inmiddels bevat de collectie ruim 1700 werken, waaronder werken van Martin Kippenberger, Emil Nolde en Katharina Fritsch. De titel van deze mooi opgezette expositie is speciaal zo bedacht door het samenbrengen van uiteenlopende stijlen, objectkeuzen, het materiaalgebruik en de diversiteit van interessante kunstuitingen. Aan de uitvoering van het aankopen van kunstwerken is sinds 20 jaar een aankoopbeleid rond de toekenningen van de “Konrad von Soest-prijs” gekoppeld. Deze belangrijkste Westfalische kunstprijs wordt door de organisatie LWL sinds 1952 toegekend. In 2017 bestond de prijs 65 jaar.

De verzameling bestaat voor een groot deel uit werken van kunstenaars, die uit de regio komen of er zich gevestigd hebben. Het oeuvre van meerdere kunstenaars heeft een internationale betekenis. Naast sculpturen en schilderwerken toont het museum ook werken die afwijken van de klassieke kunstuitingen, als fotografie, objecten, installaties en videokunst, ideeën en concepten. Geometrische vormen tegenover natuurlandschappen, portretten naast organische materialen en structuren, politiek getinte kunst en uitingen zorgen voor verrassingen bij bezoekers.

Zo zijn er sculpturen van Ulrich Rückriem en van Timm Ulrichs, kleurenstudies van Josef Albers, foto’s van Barbara Klemm en van Bernd en Hilla Becher, alsmede schilderijen van Martin Kippenberger en grote handzeefdrukken van Katharina Fritsch. Deze en vele andere werken maken de veelzijdigheid van de kunstcollectie op aantrekkelijke wijze zichtbaar en zorgen tevens voor onverwachte en merkwaardig opwindende perspectieven. Alle getoonde werken zijn afgebeeld in een prachtig uitgevoerde catalogus. Dit mooie boekwerk dient tevens als catalogus van het bestand van de huidige Provinzial-kunstcollectie.

Onverwachte ontmoetingen in kunstcollectie Provinzial - 2 Onverwachte ontmoetingen in kunstcollectie Provinzial - 3
Ook kunstwerken van Josef Albers maken deel uit van de kunstcollectie van de Westfalische Verzekeringsmaatschappij Provinzial.

De gegevens van alle ruim 1700 werken zijn vermeld. Om al die gegevens voor de lezers aantrekkelijk te houden zijn meerdere reproducties toegevoegd. De unieke ambiance van de hypermoderne nieuwbouw van het museum zorgt voor een sfeer om volop te genieten van alle kunst en persoonlijke indrukken die de werken veroorzaken. De vele kunstbeschouwingen en toelichtingen over samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en musea en het op het doel om een bedrijfscollectie met kunst op te bouwen, maken dit boek extra geschikt voor gebruik in het kunstonderwijs en andere kunststudies. Naast de reeds genoemde kunstenaars treffen de bezoekers werk aan van Conrad Felixmüller, Günter Fruhtrunk, Bernhard Pankok, Karl Schmidt-Rottluff, Andreas Siekmann en Peter August Böckstiegel. Op de titelzijde van deze catalogus is een werk van Klaus Rinke afgebeeld.

ISBN 978-3-7356-0429-3, “Unerwartete Begegnungen”, Eline van Dijk, e.a., Kerber Verlag, 2017, 240 pagina’s.

LWL - Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.


Gerelateerde artikelen