Het bos als een symbool voor inspiratie en mythe

13 mei 2014

Voor veel personen vormt een bos tot nu toe de basis voor het bestaansrecht van de mensheid. Vroeger waren dat de wouden en oerbossen en tegenwoordig nemen we genoegen met vele uitgestrekte kleinere bossen en enige overgebleven wouden in een aantal dun bevolkte gebieden.

Het bos als een symbool voor inspiratie en mythe

Mythos Wald

In het bewustzijn van velen staan de bossen niet hoog op de agenda van de aandacht. Maar in veel culturen staat het bos echter voor een eigen specifieke belevingswereld. De mens en het oerbos hoorden bij elkaar en de mensen haalden inspiratie uit het bos. Pas toen in grote delen van Europa al lang geen oerbossen meer bestonden schiepen schilders en dichters een nieuw magisch beeld van het gebeuren in die oerbossen. Er ontstond zelfs een sprookjesbos met wolven en dwergen. De verbeelding kwam op de eerste plaats in vele kunstuitingen, verhalen en berichten tot uiting. Er kwam zelfs een mythevorming op gang dat het bos de bron was voor het leven en geluk. Ook in de reclamewereld wordt gekozen voor het afbeelden van bossen, bomen en groenvoorzieningen. Het bos inspireert!

In de reizende expositie “Mythos Wald” geeft de initiatiefneemster de bezoekers een beeld van de verankering van het bos in onze cultuur en beeldvormingen. Aan de hand van historische ontwikkelingen, kunstwerken, affiches, boeken en andere publicaties krijgen de bezoekers een zeer boeiend beeld van de kracht van het bos in onze culturele ontwikkelingen. In het Hamaland-Museum in het Duitse Vreden is de kunstzinnige expositie Mythos Wald met meer dan 80 tentoonstellingsstukken te zien vanaf 17 januari tot 15 maart 2010.

ISBN 978-3-927204-69-0, “Mythos Wald”, Ann-Katrin Thomm, LWL-Museumsamt für Westfalen, 2009, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen