Het leven en de feiten van wetenschappers

25 februari 2016

Op een compacte wijze geven de auteurs in het boek over de beroemdste geleerden en wetenschappers een lezenswaardig en leerzaam beeld over het leven, de feiten en bijzonderheden over het werk. Centraal in de beschrijving staat telkens de specifieke ontdekking, verhandeling of uitvinding, waarmee hij of zij zo beroemd is geworden. De samenstellers geven aan dat de lijst van beroemdheden zeker niet volledig is. Het doel is de belangrijkste ontdekkingen en ontdekkers ervan voor te stellen en de lezer aan te moedigen, zich verder te verdiepen in het onderwerp of in het leven en werk van de ontdekker of wetenschapper zelf.

Het leven en de feiten van wetenschappers

Die berühmtesten Wissenschaftler

Naar onze mening voldoet dit boek aan deze verwachtingen en worden de lezers zeker geprikkeld om meerdere onderwerpen te bestuderen. Natuurwetenschappelijk onderzoek was al in de Griekse oudheid een dagelijks verschijnsel. Uit opgravingen en nadere bestudering bestond er in die periode al veel belangstelling voor medische zaken, astronomie, toegepaste wiskunde en voor techniek. Vanaf ongeveer 600 jaar v. Chr. vindt er een ware revolutie plaats onder de wetenschappers uit die tijd.

Het leven en de feiten van wetenschappers - 2 Het leven en de feiten van wetenschappers - 3 Het leven en de feiten van wetenschappers - 4

De auteurs bespreken als eerste het werk van Euclides en vervolgen met het leven en werk van Archimedes, om vervolgens de Arabische wetenschap te beschrijven. Verder komen aan de orde personen als Leonardo da Vinci, Christiaan Huygens, Isaac Newton en Stephen Hawking.

ISBN 978 3 86706 009 7, “Die berühmtesten Wissenschaftler”, John Farndon, e.a., Premio Verlag, 2006, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen