Het licht heeft een magische en fascinerende achtergrond

17 februari 2016

Ter gelegenheid van het door de VN uitgeroepen Internationaal Jaar van het Licht is in 2015 een speciale uitgave verschenen van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde met interessante artikelen over vele verschijningsvormen en bijzondere eigenschappen van natuurlijk en kunstmatig opgewekt licht. Het tijdschrift is een publicatie van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en verscheen in april 2015.

Het licht heeft een magische en fascinerende achtergrond

Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde

Op het titelblad van dit themanummer zijn de woorden Natuurkunde en Licht voor deze gelegenheid gedrukt met een lichtgevende drukinkt, waardoor de letters nagloeien in het donker. De kernredactie heeft gezorgd voor een zeer informatieve en gevarieerde uitgave met inspirerende bijdragen op een wetenschappelijk en begrijpelijk niveau. Door de veelal educatieve benadering van het fenomeen Licht is de inhoud uitermate geschikt voor het gebruik in alle soorten en vormen van het onderwijs en als algemene informatiebron voor thuis of werk.

Het licht heeft een magische en fascinerende achtergrond - 2 Het licht heeft een magische en fascinerende achtergrond - 3 Het licht heeft een magische en fascinerende achtergrond - 4

In het themanummer vinden lezers artikelen over onder andere optische coherentietomografie, exoplaneten, het oog als een levend optisch instrument, de principes van Huygens, de bundels van Haidinger, polarisatiemicroscopie, de wet van Moore voor fotonica en het digitaal printen van optische structuren. Het grote slotartikel geeft een beeld van een klassieke benadering van de ontleding van het zonlicht en het baanbrekende werk van Isaac Newton. Ook is er een overzicht van vier eeuwen aan Nederlandse technologische uitvindingen en theoretische ontdekkingen. Meer informatie over de activiteiten van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging - NNV is verkrijgbaar via www.nnv.nl.


Gerelateerde artikelen