Het verwerken van waarnemingen

8 juni 2017

In het Engelstalige studieboek “Fundamentals of Sensation and Perception” van wetenschapper en auteur Michael W. Levine vinden studenten in de psychologie en de leer van de fysiologie een schat aan feiten en verklaringen over onze zintuigen. Door het succes van dit prachtige studieboek verscheen onlangs een derde uitgebreide druk. Tevens is het studieboek voorzien van een CD-ROM met veel illustraties en leuke experimenten om zelf te doen.

Het verwerken van waarnemingen

Fundamentals of Sensation and Perception

De inhoud is opgebouwd vanuit vele jaren ervaring met het lesgeven aan studenten fysiologie en psychologie. Bij het geven van lessen en cursussen in de psychologie van de sensatie en de perceptie wordt telkens teruggegrepen op de grondbeginselen van de invloed van de fysiologie van onze zintuigen op hetgeen wij uiteindelijk zien of ervaren. De auteur behandelt alle aspecten van het boeiende vakgebied met voldoende diepgang en wetenschappelijke inhoud.

De opzet is geschikt voor beginnende studenten, maar gevorderde studenten vinden door de fundamentele benadering van de onderwerpen ruim voldoende aanknopingspunten voor diepgaande beschouwingen. De verwijzingen naar de wetenschappelijke experimenten geven daar aanleiding toe. Voor de lezers, die meer willen weten over de geboden leerstof, heeft de auteur speciale gedeelten laten accentueren.

Ook geeft hij aan het einde van elk hoofdstuk een uitgebreide aanbeveling van gerelateerde vak- en studieboeken. De lezer treft onder andere de volgende hoofdstukken aan: “Light and the Eye”, “The Retina”, “Form Perception”, “Depth Perception” en “Color Vision”. De auteur bespreekt ook uitgebreid de grondbeginselen van geluid, spraak, reuk, smaak en pijn. De onderwerpen optische illusies en stereoscopisch zien zijn overigens uitgebreid behandeld en in beeld gebracht. Een uitgebreid literatuuroverzicht en een trefwoordenregister sluiten dit ruim geïllustreerde studieboek af.

ISBN 0 19 852466 8, “Fundamentals of Sensation and Perception”, Michael W. Levine, Oxford University Press, 2000, 582 pagina’s.


Gerelateerde artikelen