De kunst van het zien - het zien van kunst

8 juni 2017

De kunst van het waarnemen en het analyseren van beelden is zo oud als de kunst zelf. Het Engelstalige basiswerk van Rudolf Arnheim over dit onderwerp dateert uit de vijftiger jaren en geldt nog steeds als een fundamenteel tekstboek voor het verklaren van de visuele waarneming en het zien van kunst en beelden. Door zijn bijzondere stijl van het behandelen van de afzonderlijke onderwerpen uit de kunst heeft de auteur zich kunnen ontwikkelen als een gewaardeerde deskundige op het gebied van de psychologie van de visuele waarneming.

De kunst van het zien - het zien van kunst

Kunst und Sehen

Recent verscheen van het Duitstalige boek “Kunst und Sehen” van auteur Rudolf Arnheim een derde druk.
Deze beroemde auteur heeft inmiddels een indrukwekkend aantal boeken op zijn naam staan. Door zijn deskundig opgebouwde ervaringen en zijn wetenschappelijke bijdragen aan het vakgebied zijn de boeken van deze auteur in een begrijpelijke taal geschreven en zijn ruim voorzien van illustraties.

Aan de hand van eenvoudige praktijk voorbeelden informeert hij behoedzaam en kritisch het wisselspel tussen vorm en kleur, ruimte en licht, beweging en evenwicht. Aan het einde van het boek heeft de lezer bijna ongemerkt alles van de kunst tussen het stenen tijdperk en de kunst van Picasso meegekregen. Op een bijna speelse wijze maakt de lezer kennis met alle aspecten in de kunst.

Het kunstboek bevat tien hoofdstukken met onder andere de onderwerpen Licht, Kleur, Vorm, Beweging en Dynamiek. De inhoud van dit boek is geschikt voor de studierichtingen Kunstgeschiedenis, Psychologie in de Kunst en voor de studie Vormgeving. Ook liefhebbers van kunst vinden in dit boek interessante aanknopingspunten voor verdere studie.

ISBN 3 11 016892 8, “Kunst und Sehen”, Rudolf Arnheim, Walter de Gruyter GmbH & Co., 2000, 514 pagina’s.


Gerelateerde artikelen