Kijk en geniet van de omgeving

8 juni 2017

“Eigenlijk zien onze ogen scherper en meer dan wij kunnen waarnemen en verwerken”. Ook hoeven bepaalde gebeurtenissen, objecten of scènes ons helemaal niet op te vallen, terwijl bij een nadere beschouwing er heel wat valt te beleven als we wat langer kijken naar de omgeving. Anderen kunnen ons ook opmerkzaam maken van het tafereel.

Kijk en geniet  van de omgeving

How to use your eyes

Wat gebeurt er als we even stilstaan en de tijd ervoor nemen om nauwkeuriger te kijken? De wereld zal zich dan ontvouwen als een prachtige bloem in een gekleurde omgeving en gehuld in vele verrassende vormen en afmetingen. Zo indrukwekkend zal het zelden zijn, maar door op een bijzondere wijze te kijken naar allerdaagse dingen ontstaat er wel een heel wonderlijke wereld.

In het schitterende boek “How to use your eyes” geeft auteur James Elkins de lezers voldoende mogelijkheden om meer te leren van de dingen in onze directe omgeving. Onze waarneming wordt getransformeerd in een prachtig beeldverhaal na het opvolgen van de tips in het met zorg samengestelde boek.

“How to use your eyes” laat de lezer onder andere meekijken naar de vormen in de laag olieverf die ontstaan in een ouder schilderij, de beelden van een röntgenfoto, de Egyptische hiëroglyfen, mandela’s, perspectivische tekeningen en naar lichaamsdelen en naar niets! Een prachtig kijkboek met verrassende en wonderlijke aanknopingspunten voor het waarnemen in het dagelijks leven.

ISBN 0 415 92254 2, “How to use your eyes”, James Elkins, Routledge, 2000, 258 pagina’s.


Gerelateerde artikelen