De sensatie van het waarnemen

9 juni 2017

Vele personen zijn nieuwsgierig naar de omgeving van het dagelijks leven en nemen de gebeurtenissen bijna met een automatisme waar. Het gebruik daarbij van de zintuigen om deze indrukken en waarnemingen op te nemen en te verwerken is bij velen in ruime mate bekend. Hoe de zintuigen eigenlijk echt werken is bij meerdere personen veelal slechts oppervlakkig bekend.

De sensatie van  het waarnemen

Het Engelstalige studieboek “Sensation and Perception” geeft op een duidelijke en begrijpelijke wijze de achtergronden over de werking van de zintuigen weer. Onlangs verscheen van dit Engelstalige studieboek een vijfde en uitgebreide druk bij uitgeverij John Wiley & Sons. Auteur Harvey Richard Schiffman behandelt op een gedetailleerde wijze alle aspecten uit de boeiende werking van onze vijf zintuigen.

Het grootste deel van het boek bevat informatie en wetenswaardigheden over het zien en het proces van de visuele waarneming. Het boek bevat negentien hoofdstukken en vele illustraties om de tekst aan te vullen. Ook vindt de lezer een aantal illustraties in meerkleurendruk, waardoor het boek een extra waarde krijgt als informatie- en referentiebron.

Vele optische verschijnselen worden door de auteur zeer gedetailleerd behandeld. Als voorbeelden geven wij de anatomie van het oog, het visuele systeem, het zien van kleuren, het zien van diepte en optische verwisselingen. Ook aan de andere zintuigen is ruim aandacht besteed, waardoor het boek zeer geschikt is voor alle studies op het gebied van de psychologie, perceptie en fysiologie op middelbaar, hoger en universitair niveau.

Elk hoofdstuk sluit af met een duidelijke samenvatting, een overzicht van de behandelde trefwoorden en een aantal vragen over de leerstof. Tevens zijn er meerdere beschrijvingen gegeven voor het uitvoeren van experimenten en klassikale demonstraties. Het goed verzorgde en uitstekend opgebouwde studieboek sluit af met een verklarende woordenlijst, een overzicht met geraadpleegde referentiebronnen en een trefwoordenregister.

ISBN 0 471 24930 0, “Sensation and Perception”, Harvey Richard Schiffman, John Wiley & Sons, 2001, 591 pagina’s.


Gerelateerde artikelen