Het virtuele museum met fascinerende visuele illusies

2 juni 2014

Door het boekje “Skull Optical Illusions” brengt de lezer een fascinerend bezoek in een virtueel museum. Het echte voordeel daaraan is het gemak en de ontspanning waarmee dit bezoek kan plaatsvinden. In het rijk geïllustreerde boekje dat speciaal voor de virtuele rondgang is geschreven en samengesteld staat de schedel centraal.

Het virtuele museum met fascinerende visuele illusies

Skull Optical Illusions

De auteur heeft een schat aan voorbeelden uit meerdere eeuwen grafische ontwerpen en kunst afgebeeld en op boeiende wijze beschreven en toegelicht. In het algemeen is de schedel niet exclusief herkenbaar en valt het de kijker soms niet eens op dat er een schedel is getekend of is geschilderd. Maar met wat dichtgeknepen ogen valt de schedel en de karakteristieke kenmerken direct op. Er is sprake van meervoudige figuren, die door het principe van visuele verwisselingen een flip-flop-effect geven. Door het lezen van de informatieve tekst en het kijken naar de wonderlijke beelden krijgt de lezer een indruk van de historie en de inspiratie die kunstenaars in de loop van eeuwen elkaar gaven om dit thema in hun ontwerpen te verwerken. De “eerste” in de wereld van de optische illusies met een beeltenis waarin de schedel een rol in de totale afbeelding speelt zichtbaar is, is door de auteur gedetailleerd uitgezocht.

Het virtuele museum met fascinerende visuele illusies - 2 Het virtuele museum met fascinerende visuele illusies - 3 Het virtuele museum met fascinerende visuele illusies - 4

De karakteristieke vorm van de schedel heeft vele kunstenaars geboeid en staat ook nu nog bij moderne kunstenaars en grafici hoog op de lijst als inspiratiebron. Met meer dan 50 voorbeelden geeft deze virtuele expositie een interessante show. Het boekje bevat vele voorbeelden aan de hand van de Hongaarse kunstenaar István Orosz. Zijn interpretaties zijn werkelijk uiterst fascinerend en verwonderlijk van gedetailleerdheid. Een onmisbaar boekje voor elke liefhebber van visuele illusies.

ISBN 978-1-4092-9169-5, “Skull Optical Illusions”, Juan Luis Roldán Calzado, Lulu Press, 2009, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen