Het werk van De Mesquita is humoristisch en fantasierijk

19 februari 2022

De Nederlandse graficus en tevens docent Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) is met zijn scheppingen en oeuvre een belangrijke inspirerende en toonaangevende graficus in de wereld van grafische kunst. Hij is ook bekend geworden als leermeester van de beroemd geworden graficus en kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Beiden lieten een uitgebreid oeuvre na. In 1944 werd het Amsterdamse atelier van De Mesquita verwoest door de bezetter. Hij, de familie en vele anderen waren het slachtoffer van de vervolging.

Het werk van De Mesquita is humoristisch en fantasierijk

FARB - Forum Altes Rathaus Borken

Tot en met 24 april 2022 is in FARB in de kunstexpositie “Mesquita Fantasien” een forse hoeveelheid uit zijn oeuvre te zien. Naast zijn beroemde foto's van dieren en planten, is de expositie ook gewijd aan zijn voorheen minder bekende satirisch-groteske fantasieën. Samuel Jessurun de Mesquita is buiten Nederland beroemd om zijn houtsneden, waarvan sommige in groot formaat. De voorstellingen zijn consequent ontworpen vanuit het oppervlak, de vloeiende lijn en met gevoel voor het ornamentele effect en boeien nog steeds door hun virtuositeit.

Naast de losse grafische bladen heeft De Mesquita zijn leven lang grote aantallen deels bizarre en deels humoristische werken gemaakt, die hij zelf omschrijft als “fantasieën”. Deze werken, die nog weinig aandacht hebben gekregen en in sommige gevallen nog niet zijn gepubliceerd, vormen het middelpunt van de expositie bij FARB in Borken, die werd samengesteld vanuit de uitgebreide collectie van Christian Ortwin Wolter.

De graficus was tevens docent voor teken- en grafische technieken in Amsterdam en in Haarlem binnen de perioden tussen 1902 en 1926 en vanaf 1933 tot in 1937. Bij de expositie verscheen een rijk gevulde catalogus en voor een rondgang langs de werken is een begeleidende brochure beschikbaar. Op verzoek worden rondleidingen gegevens voor de Nederlandse bezoekers.

Het werk van De Mesquita is humoristisch en fantasierijk - 2

ISBN 978-3-00-070950-0, Samuel Jessurun de Mesquita Fantasien, Britta Kusch-Arnhold, FARB-Borken, 2021, 131 pagina’s, € 14,95.

FARB - Forum Altes Rathaus Borken, Markt 15, D-46325 Borken, www.farb.borken.de.


Gerelateerde artikelen