Werken van Leonardo in tekeningen en kunstwerken

8 februari 2022

Leonardo da Vinci heeft zich ontwikkeld als een universeel geleerde. Het ene moment was hij bezig met het ontwerpen van militair materieel, het andere moment met het ontwerpen van gebouwen en daarna met tekenen en schilderen. Zijn interesses varieerden van plantkunde tot fabels tot zwangerschap en bevalling. Maar hij gaf aan dat schilderen en tekenen altijd zijn primaire interesses waren. Voor Leonardo werd het dagelijks ritme van de wereld bepaald door kunst en visuele zintuigen.

Werken van Leonardo in tekeningen en kunstwerken

This is Leonardo da Vinci

Er waren perioden in zijn leven waarin Leonardo geen penseel aanraakte, maar als hij niet schilderde, schreef of las hij erover. Hij geloofde vast in het vermogen van zijn schilderijen om hun eigen verhaal te vertellen, om daarmee visueel het soort theorieën te demonstreren dat hij onmogelijk in woorden kon uitdrukken. Hij hield ook van de technische aspecten van het realiseren van schilderijen en experimenteerde met verschillende soorten verfbindmiddelen.

Leonardo kende veel successen in het leven, maar maakte ook tegenslagen mee. Hij was een veel reizend persoon en bewoog zich van stad naar stad langs een lappendeken van stadstaten in Italië. Hij werd vaak verstrikt in de vele veldslagen en conflicten tussen hun heersers. Maar de turbulente geschiedenis van Italië tijdens zijn leven heeft Leonardo nooit zo erg afgeleid. Hij en zijn werk bevonden zich in een soort microkosmos die er soms voor koos en soms niet voor interactie met de wijdere wereld. Het boekje bevat prachtige tekeningen van Christina Christoforou en een schat aan afdrukken van zijn werk.

ISBN 978-1-78067-751-4, “This is Leonardo da Vinci”, Joost Keizer, Laurence King Publishing, 2016, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen