Dalí hield geweldig veel van ontwerpen voor de theaters

5 februari 2022

De basis voor het stevige studie- en referentieboek “Salvador Dalí und das Theater” wordt gevormd door de teksten en de afbeeldingen in de dissertatie met dezelfde titel, ter verkrijging van de doctorstitel in de filosofie voor Simone Brandes. In het boek behandelt de auteur alle tot nu toe geverifieerde toneelwerken van de belangrijke surrealistische kunstenaar Salvador Dalí.

Dalí hield geweldig veel van ontwerpen voor de theaters

Salvador Dalí und das Theater

Het is slechts een deelgebied binnen zijn geweldige oeuvre en dat nu voor het eerst volledig en systematisch is verkend in zowel de kunstgeschiedenis als door de resultaten vanuit meerdere theaterstudies. Dalí's toneelprojecten verdienen een hoge prioriteit binnen zijn werk. Zijn hele leven hield Dalí zich bezig met de middelen en mogelijkheden van theater en creëerde hij meer dan 39 balletten, toneelstukken en opera's.

Soms als decor- en kostuumontwerper, soms als librettist of choreograaf streefde hij naar een ‘surrealistisch totaal-kunstwerk’, waarvan de realisatie echter zijn grenzen bereikte. In een periode tussen 1927 en 1982 wist hij ook nog achttien projecten te realiseren op de belangrijkste podia ter wereld. Het boek presenteert voor het eerst het omvangrijke theatrale oeuvre van de populaire Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí.

Hiervoor werd niet eerder gepubliceerd materiaal in een vorm van een catalogus opgenomen. Het boek dicht zo een belangrijke leemte in het werk van deze kunstenaar, die tevens een groot bewonderaar was van Wagner. Het boek bevat illustraties en schetsen.

ISBN 978-3-86568-606-0, “Salvador Dalí und das Theater”, Simone Brandes, Michael Imhof Verlag, 2012, 416 pagina’s.


Gerelateerde artikelen