Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (3)

3 oktober 2021

Velen van hen hebben herkenbare inspiraties opgedaan bij het realiseren van hun kunstwerken. Uit de catalogus noemen we enkelen van hen: Marcel Duchamp, Brassaï, Man Ray, Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely. Een aangrijpende foto in de expositie en in de catalogus vinden wij een foto uit 1985 waarop een zieke Salvador Dalí, zittend in een grote stoel, in gesprek is met wiskundige René Thom, in aanwezigheid van Robert Descharnes.

Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (3)

Dalí en niets anders

Die ontmoeting vond plaats in het Teatre-Museu Dalí in Figueres. De catalogus bevat een tweetal essays, te weten “Dalí uit Cadaqués” door Pere Vehé Contos en “Dalí volgens Descharnes” door Nicolas Descharnes. De catalogus bevat tevens een aantal opmerkelijke typeringen, waarin op een compacte wijze een schets is gegeven over de persoon Salvador Dalí. Zo typeerde fotograaf Robert Descharnes Dalí als volgt: “Dalí is genetisch gezien Spaans, intellectueel gezien Frans, esthetisch gezien Italiaans en commercieel gezien Amerikaans”.

Na deze bijdragen is de rest van dit unieke fotodocument met het werk van de fotograaf gevuld. Bij alle foto’s staan uitgebreidere onderschriften over de personen, de objecten en over de plaatselijke situaties. Veel foto’s bevatten tevens iconische beelden van een actieve vertegenwoordiger van het surrealisme.

Naast een selectie van de foto’s zorgde de curator Pere Vehí Contos voor een kleurrijke en kunstzinnige aanvulling in de expositie “Dalí en niets anders” in de vorm van tijdschriften, boeken, brochures, objecten en snuisterijen, waaraan Dalí heeft meegewerkt om ze te realiseren. Ook zijn er boeken te zien met een serie beeldverhalen waarvoor Dalí de originele tekeningen vervaardigde. Voor dit gedeelte van het werk van de meester is een bezoek aan de expositie echt noodzakelijk.

Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (3) - 2 Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (3) - 3 Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (3) - 4

ISBN 978-94-625-8446-4, “Dalí en niets anders”, Helewise Berger, WBOOKS, 2021, 144 pagina’s.

Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 5200 BA Den Bosch, www.hnbm.nl.


Gerelateerde artikelen