Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (2)

2 oktober 2021

Dalí ontwikkelde zich tot een wereldberoemd en onsterfelijk merk door zijn optredens in talkshows en door zijn zelfontworpen advertenties. De snor en de speciale wandelstok waren al twee handelsuitingen Dalí. Bij de expositie is een goed verzorgde ingebonden catalogus verschenen.

Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (2)

Dalí en niets anders

Door de ontstane vriendschap tussen de kunstenaar en de fotograaf zijn alle beelden op de foto’s ontstaan vanuit een vertrouwensrelatie, die ruim 30 jaar heeft bestaan. De fotograaf stond daardoor ook dichtbij de dagelijkse rituelen, activiteiten en praktijken van het ‘genie’. In een gesprek tussen Alain Bosquet en Dalí werden de volgende woorden door Dalí uitgesproken: “Op mijn derde wilde ik kok worden. Op mijn vijfde wilde ik al Napoleon zijn".

Sedertdien heeft mijn ambitie alleen maar steeds grotere vormen aangenomen, en tegenwoordig is het mijn streven om Salvador Dalí te worden, en niets anders.” Zo begint het voorwoord in de boeiende en de door foto’s rijk gedocumenteerde catalogus bij de expositie en als referentieboek voor gebruik in kunstopleidingen. Docenten, studenten en liefhebbers die meer willen weten over deze ongelooflijk creatieve kunstenaar maken tevens kennis met vooraanstaande kunstenaars, die kennelijk in de omgeving van Dalí wilden verkeren. (Wordt vervolgd).

Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (2) - 2 Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (2) - 3

ISBN 978-94-625-8446-4, “Dalí en niets anders”, Helewise Berger, WBOOKS, 2021, 144 pagina’s.

Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 5200 BA Den Bosch, www.hnbm.nl.


Gerelateerde artikelen