Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (1)

1 oktober 2021

In de tentoonstelling “Dalí en niets anders” toont het Noordbrabants Museum in een bijzondere vorm de andere kant van een geniale vertegenwoordiger van het surrealisme, namelijk dat van de Spaanse kunstschilder en artiest Salvador Dalí. In zijn actieve en vooral creatieve leven was Dalí meer dan een geniaal kunstenaar. Ook als mens was hij gewoon afwijkend van normaal en kende zijn fantasie geen grenzen.

Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (1)

Dalí en niets anders

Hij stond graag op de voorgrond en zocht daarvoor regelmatig aandacht van de pers en van het publiek, die massaal naar zijn optredens, voorstellingen en de openingen van exposities en demonstraties kwamen. Dalí was op en top een kunstschilder met een hoge begaafdheid en een grote belangstelling voor de technologische ontwikkelingen van de 20e eeuw. Het museum geeft aan de hand van de selectie van 125 foto’s een intiem kijkje in Dali’s leven als groot kunstenaar en absolute levensgenieter.

De foto’s zijn geschoten door de Franse fotograaf Robert P. Descharnes (1926-2014). De foto’s tonen beelden van Salvador Dalí (1904-1989) in en rond zijn prachtig gelegen huis (inmiddels een museum) in het Spaanse Port Lligat aan de Middellandse Zee en in de nabijheid van een andere belangrijke plaats in het leven en werk van Dalí, de kunstplaats Cadaqués.

Museum belicht de minder bekende kanten van Dalí (1) - 2

Door zijn ijdelheid is hij bijna altijd aan het poseren in de nabijheid van een fotograaf en was altijd omgeven door vrienden, modellen, kunstenaars en een lang deel van zijn leven door zijn muze en echtgenote Gala. Tot en met 21 november 2021 kunnen alle fans, liefhebbers en geïnteresseerden in de unieke wonderlijke surrealistische kunst van Salvador Dalí genieten van de fotografische beelden, kleine objecten, publicaties en tijdschriften van en over de man, die controversiële uitspraken deed en zijn meningen over personen, feiten en gebeurtenissen in de wereld niet vooraf woog op een weegschaal. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-625-8446-4, “Dalí en niets anders”, Helewise Berger, WBOOKS, 2021, 144 pagina’s.

Het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 5200 BA Den Bosch, www.hnbm.nl.


Gerelateerde artikelen