De surrealistische kunst als een bewuste kunststroming

9 september 2021

De surrealistische kunststroming is waarschijnlijk spontaan en op natuurlijke creatieve wijze in het begin van de 20-er jaren van de 20e eeuw ontstaan. Veelal een antwoord op de vrij ongelukkige tientallen jaren voor de actieve kunstenaar vanaf 1870 tot in 1918. Meerdere kunstenaars hadden in die periode al inspiratie opgebouwd om te werken aan kunst met een merkwaardige uitstraling en een bijzondere betekenis.

De surrealistische kunst als een bewuste kunststroming

Manifestes du surréalisme

Deze kunstzinnige uitstraling viel André Breton op en bracht hem op het idee om de kunstenaars, die rond 1920 vooral kozen voor het realiseren van fascinerende en opvallende kunst. Bréton schreef over het verschijnsel surrealisme de volgende bijdrage: “Ik geloof in een toekomstige oplossing van twee schijnbaar tegenstrijdige toestanden, die droom en werkelijkheid zijn, in een soort absolute werkelijkheid, van surrealiteit, om zo te zeggen”.

De surrealistische kunst als een bewuste kunststroming - 2 De surrealistische kunst als een bewuste kunststroming - 3 De surrealistische kunst als een bewuste kunststroming - 4

In 1924 zette hij zijn denkbeelden over de naar zijn mening vernieuwende kunstrichting op papier in zijn beroemd geworden document “Manifestes du surréalisme” en publiceerde dit manifest in 1924 in Parijs. In 1930 verscheen zijn tweede manifest van het surrealisme. Breton noemde het surrealisme een creatieve techniek waar oerinstincten de bovenhand nemen en het bewuste daarmee wordt uitgeschakeld.

ISBN 978-2-07-032279-4, “Manifestes du surréalisme”, André Breton, Éditions Gallimard, 2017, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen