Dalí & Duchamp kozen voor een bijzondere vriendschap

27 december 2020

Vanuit de organisatie van twee geweldige kunstexposities met kunstwerken van de kunstenaars Salvador Dalí (1904-1989) en Marcel Duchamp (1887-1968) in The Dalí Museum (USA) en de Royal Academy of Arts (GB) is een bijbehorende rijk geïllustreerde catalogus ontstaan.

Dalí & Duchamp kozen voor een bijzondere vriendschap

Dalí/Duchamp

De exposities zijn met hoge bezoekersaantallen afgesloten, maar voor de vele fans van de twee kunstenaars en voor alle liefhebbers van de kunst, techniek en ontwikkelingen van de surrealistische kunststroming en de bijdragen daaraan door deze kunstenaars, is de catalogus “Dalí/Duchamp” een zeer waardevolle en inspirerende bron. Meerdere kunstkenners droegen met hun essays bij aan de unieke inhoud van de uitgave.

Dit boek brengt twee van de beroemdste kunstenaars van de 20e eeuw in dialoog: Marcel Duchamp, de vader van de conceptuele kunst, en Salvador Dalí, virtuoos schilder van fabuleuze visioenen. Hoewel ze op het eerste gezicht misschien tegenpolen lijken, waren de twee mannen vanaf hun ontmoeting in de jaren dertig verenigd door een hechte vriendschap, geworteld in een unieke combinatie van humor, originaliteit en scepsis.

Een zeer boeiende reeks teksten en afbeeldingen verkent hun gedeelde interesse in wetenschap, optica, seks en mythe, hun spel met identiteit en hun samenwerkingen, tekeningen en door vele niet eerder gepubliceerde foto's, brieven en schetsen en door meerdere inmiddels iconisch geworden kunstwerken. Beide kunstenaars volgden innovatieve ontwikkelingen in techniek en wetenschap en lieten dat ook blijken in kunstwerken en hun oeuvres zijn inspiratiebronnen voor docenten en studenten in kunstlessen.

ISBN 978-1-910350-47-8, “Dalí/Duchamp”, Dawn Ades en William Jeffett, Royal Academy of Arts, 2017, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen