Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (3)

10 juni 2020

Beide kunstenaars zijn voor altijd verbonden met elkaar door Bretons manifest van de vorm van een kunst uit het onderbewustzijn en die tegelijkertijd de grenzen tussen droom en werkelijkheid laat versmelten. Beiden nemen zij samen deel aan talrijke exposities en kunstveilingen. Zowel Arp als Dalí werken met de creatieve principes van de metamorfose en de transformatie. Beiden maken van mensen, de natuur en de rondom aanwezige dingen fantasieachtige wezens. Voorwerpen en objecten worden uit hun oorspronkelijke bestaan genomen en in nieuwe contexten geplaatst.

Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (3)

Die Geburt der Erinnerung

In die tijd ontwikkelen zij ieder een eigen eenvoudig te onderscheiden beeldtaal. Terwijl Dalí kiest voor de in het algemeen herkenbare, naturalistische voorstellingen, heeft Arp een speciale voorkeur voor het abstracte surrealisme. Gelijktijdig zijn beide op elkaar lijkende kunststijlen verbonden door de raadselachtige symboliek van Arps lyrische teksten. De ruim opgezette expositie wordt juist door deze verbindingen extra aantrekkelijk om te bezoeken en om er lang in te verblijven.

Het geheel is ondersteund met een speciaal vormgegeven catalogus. De omslag bevat twee sleutelgaten waardoor de hoofdrolspelers zichtbaar zijn geworden en elke rechterhoek van de oneven bladen bevat een stukje uit een tekenfilmpje dat werkt als flipboekje, voor een avontuur van de snor van Dalí en het kleine schijfje van Arp. De werkelijk uitzonderlijk ontworpen catalogus bevat op diverse plaatsen uitklapbare overzichten van feiten, gebeurtenissen en voorbereidende schetsen, manuscripten, brieven en aanvullende kunstwerken.

Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (3) - 2
Lobster Telephone, Salvador Dalí, 1938, West Dean College of Arts and Conservation © Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres en VG Bild-Kunst, Bonn 2020.

In een speciale ruimte geeft het museum nog een beeld van de filmische kwaliteiten van Dalí en van zijn bouwwerk Dream of Venus. Met een digitaal werkende verrekijker maken museumbezoekers kennis met interactieve wandelingen in een landschap tegenover het museum. Het beeld is dan aangevuld met creaties van Dalí, zoals olifanten, vissen, bijen en tijgers. Kijk voor informatie over andere activiteiten op de website.

ISBN 978-3-946770-62-6, “Die Geburt der Erinnerung”, Oliver Kornhoff, Strzelecki Books, 2020, 179 pagina’s, tweetalig E/D.

Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Hans-Arp-Allee 1, 53424 Remagen (D), www.arpmuseum.org.


Gerelateerde artikelen