Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (1)

3 juni 2020

Met de geweldig interessante expositie in het hypermoderne Arp Museum Bahnhof Rolandseck in Remagen (D) presenteren de samenstellers van “De geboorte van de herinnering” tot en met 16 augustus 2020 een surrealistisch kunstoverzicht van vele overeenkomsten tussen Salvador Dalí en Hans Arp. “Laten we Picasso terzijde houden. We zullen moeten leren om beter met Arp om te gaan”, heeft Salvador Dalí ooit zo’n negen decennia geleden aangegeven.

Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (1)

Die Geburt der Erinnerung

In 2020 laat het museum graag aan het publiek zien wat dit bijzondere verzoek van Salvador Dalí in al die jaren heeft opgeleverd en als kunst bewaard is gebleven. De excentrieke Salvador Dalí is heden de wereldwijd bekendste surrealist met een oeuvre dat voor veel van zijn tijdgenoten en latere kunstenaars met belangstelling voor surrealistische kunsten en kunstuitingen.

In deze expositie verwelkomt het museum het werk en de sfeer van Salvador Dalí, in een briljante “rendezvous des amis” en toont een breed scala aan werken van hem in dialoog met werken van de naamgever van het museum, Hans Arp. De expositie concentreert op een aantrekkelijke wijze voor het eerst talrijke relaties tussen deze twee hoofdrolspelers van de moderniteit op een begrijpelijke en tastbare manier.

Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (1) - 2 Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (1) - 3 Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (1) - 4
Sfeeropnamen van en in het Arp Museum Bahnhof Rolandseck.

Het team van het Arp Museum heeft uit heel Europa, Verenigde Staten en Japan kunstwerken van topklasse voor de expositie weten te verzamelen en in bruikleen te krijgen. Er is ook een creatieve samenwerking met studenten van de Hogeschool van Mainz en de Villa Musica. De surrealistische “ontmoeting” tussen Hans Arp en Salvador Dalí vindt plaats op de bovenste verdieping van het nieuwe gebouw. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-946770-62-6, “Die Geburt der Erinnerung”, Oliver Kornhoff, Strzelecki Books, 2020, 179 pagina’s, tweetalig E/D.

Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Hans-Arp-Allee 1, 53424 Remagen (D), www.arpmuseum.org.


Gerelateerde artikelen