Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (2)

9 juni 2020

Vanuit de hoofdingang wordt de bezoeker geleid via een tunnel onder de treinsporen en een aantrekkelijke lift naar het hoger gelegen museumcomplex. Kenmerkende groepen van kunstwerken zijn ingedeeld in de onderwerpen object, snor, lichaam, vorm, genie en taal. Ze laten in hun formele taal zien hoeveel Dalí en Arp op elkaar lijken.

Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (2)

Die Geburt der Erinnerung

De kunstzinnige opstellingen streven ook de twee kunstenaarspersoonlijkheden na, hun rol in het surrealisme en de overlappingen in hun biografieën. De wegen van Hans Arp (1886-1966) en Salvador Dalí (1904-1989) kruisen elkaar in Parijs in 1929, wanneer Dalí wordt toegelaten tot een al bestaande groep van surrealisten.

Op dat moment is Hans Arp al een gevestigd lid van de surrealistische beweging rond André Breton. Hans Arp, die eerder een van de toonaangevende creatieve koppen van het dadaïsme was, probeerde in verschillende technieken van toeval en intuïtie en identificeerde zich snel met de ideeën van het surrealisme.

Zijn teksten en werken werden herdrukt in de belangrijkste publicaties van het surrealisme en Arps-reliëfs worden gevierd vanwege hun nieuwigheid in de objecttaal. Dalí kende het werk van Hans Arp al vóór 1929 en werd sterk beïnvloed door deze pionier van de abstracte kunst.

Parallellen in de kunst van Salvador Dalí en Hans Arp (2) - 2
Resting Leaf, Hans Arp, 1959, Hamburger Kunsthalle © VG Bild-Kunst, Bonn 2020.

Dit blijkt visueel onder meer uit schilderijen van Dalí zoals de “spectrale koe” uit 1928, die duidelijke verwijzingen naar de biomorfe organische structuren van Hans Arps sculpturen, objecten en minimalistische vormen onthullen. De ontmoeting in 1929 in Parijs van beide creatieve personen, de jongere Dalí, die met academische precisie zijn penseel gebruikt voor zijn surrealistische kunst en de op dat tijdstip actieve dichter, schilder en beeldhouwer Arp, heeft een jarenlange onderlinge vriendschap opgeleverd. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-946770-62-6, “Die Geburt der Erinnerung”, Oliver Kornhoff, Strzelecki Books, 2020, 179 pagina’s, tweetalig E/D.

Arp Museum Bahnhof Rolandseck, Hans-Arp-Allee 1, 53424 Remagen (D), www.arpmuseum.org.


Gerelateerde artikelen