Het leven van de kunstenaar in een stripverhaal gebracht

18 juni 2020

Bij ons bezoek aan een persconferentie in Slot Ludwig Oberhausen voor de nieuwste foto-expositie keken wij na afloop ervan in de museumwinkel naar nieuwe boekjes en andere publicaties. In de schappen stonden ruim 30 kleine boekjes uit de serie comic-biografieën van kunstenaars. We kochten er twee om te beginnen, en wel de boekjes over het leven en werk van Salvador Dalí en René Magritte.

Het leven van de kunstenaar  in een stripverhaal gebracht

Salvador Dalí en Magritte

Aan de hand van kleurrijke tekeningen, tekstballonnen en begeleidende teksten die het beeldverhaal ondersteunen, maken lezers op ontspannen wijze kennis met gebeurtenissen, belevenissen en anecdoten uit de levens van de twee kunstenaars. Beiden werden experts op het gebied van de surrealistisch kunst.

Al op jonge leeftijd is Salvador creatief, zeer actief met kunstuitingen en kent direct al een flinke fantasie in beelddenken. De comic geeft daar voorbeelden van. De familie verblijft in Cadaqués en ontvangt regelmatig bezoek van Federico Garcia Lorca en Luis Buñuel.

Het leven van de kunstenaar  in een stripverhaal gebracht - 2 Het leven van de kunstenaar  in een stripverhaal gebracht - 3 Het leven van de kunstenaar  in een stripverhaal gebracht - 4

In 1929 bezoeken ook Paul Eluard, zijn vrouw Gala en hun dochter Cécile het huis van de familie. De affaire met Gala volgt al snel daarop. Dan begint de prachtige kunstcarrière van Dalí. Ook het boekje over Magritte staat volledig in het teken van een prachtige carrière.

ISBN 978-3-938182-08-6, “Salvador Dalí - Die Paranoia-Methode”, Willi Blöβ, Willi Blöβ Verlag, 2018, 3e druk, 30 pagina’s.

ISBN 978-3-938182-29-1, “Magritte - und die Tote aus dem Fluss”, Willi Blöβ, Willi Blöβ Verlag, 2015, 30 pagina’s.


Gerelateerde artikelen