Het wonder van perspectief in sculptuur en constructies

24 maart 2017

In de expositie “Raumwunder” toont het Museum Ritter tot en met 1 mei 2017 een aantrekkelijk aantal moderne kunstwerken waarin geometrie en abstractie samen zorgen voor veelal wonderlijke verbanden tussen licht, kleur en volume in de vorm van installaties, ruimtelijke constructies en lichtsculpturen. Met de expositie toont het museum de veelzijdige mogelijkheden van het thema Ruimte en Perspectief in de moderne kunst.

Het wonder van perspectief in sculptuur en constructies

Raumwunder

Nieuwe kunstvormen als installaties, concept- en lichtkunst hebben zich in de loop van de 20e eeuw kunnen ontwikkelen en kregen grotere invloed op onze kijk op en interesse voor ruimtelijke vormgeving en driedimensionale objecten. Ondertussen heeft het begrip ruimtelijke kunst veel meer constructieve aspecten gekregen door de ontwikkeling van virtuele en interactieve componenten. De beide curatoren van de expositie en auteurs van de doordachte en druktechnisch mooi gerealiseerde catalogus, brengen werken van zeven kunstenaars onder de aandacht van de bezoekers van “Raumwunder”.

Door de grote verscheidenheid in benaderingen van het begrip geometrische kunst door de kunstenaars, is een interessante mix ontstaan van concept- en lichtkunst. De zeven kunstenaars Annette Sauermann, Manual Knapp, Jacob Dahlgren, Tamás Kaszás, Hans Kotter, Annett Zinsmeister en Beat Zoderer veroveren met hun werken op een verschillende wijze de ruimte, maakt hem optisch groter en voegen extra sfeer toe. Soms is het de fysieke expositieruimte en een andere keer de virtuele, en soms ook de sociaalculturele ruimte, die de kunstenaars in hun creaties verwerken. Voor de werken worden ook verschillende materialen toegepast.

Het wonder van perspectief in sculptuur en constructies - 2 Het wonder van perspectief in sculptuur en constructies - 3
Lichtraumwürfel, Annette Sauermann, 2011, © VG Bild-Kunst, Bonn, 2016.

De tweetalige (D/E) catalogus zorgt zeker na een bezoek voor een fascinerende herinnering aan deze fraaie expositie. Zowel in de museum- als in de chocoladewinkel is het goed vertoeven.

ISBN 978-3-88423-557-7, “Raumwunder”, Hsiaosung Kok en Barbara Willert, Verlag Das Wunderhorn, 2016, 88 pagina’s.

Museum Ritter, Alfred-Ritter-Straße 27, D-71111 Waldenbuch, www.museum-ritter.de.


Gerelateerde artikelen