Paul Klee en de surrealisten

25 maart 2017

De omvangrijke catalogus bij de onlangs met een uitstekend bezoekersaantal afgesloten expositie “Paul Klee en de surrealisten” in het prachtige Centrum Paul Klee in de Zwitserse stad Bern, geeft een beeld van de fascinerende en verrassende relatie tussen Paul Klee en de surrealisten binnen de kunstzinnige periode van zijn leven en werk. De kennismakingen van de surrealisten met het werk van Paul Klee (1879-1950) was een opmerkelijke kunstzinnige openbaring.

Paul Klee en de surrealisten

Paul Klee und die Surrealisten

De allereerste surrealisten die vanaf het jaar 1922 blijk gaven van hun belangstellingen voor de werken van Paul Klee waren de dichter Louis Aragon en de schrijvers Antonin Artaud en Robert Desnos. Voor de surrealistische schilders André Masson en Joan Miró werd het bezoek aan de eerste Klee-expositie in de Parijse Galerie Vavin-Raspail in de herfst van 1925 hun ultieme kunstzinnige belevenis. Beiden waren overtuigd van de betekenis van het werk van Paul Klee en benoemden hem als een ware beeldtovenaar.

De kunstenaars gaven later aan beïnvloed te zijn door zijn unieke ontwerpen. Hun bewondering voor kunstwerken van Klee is wel heel bijzonder zo kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog en ondanks de verstoorde relaties tussen Frankrijk en Duitsland. Verschillende experts hebben gedetailleerde studies verricht over het ontstaan van het surrealisme en de invloed daarop door het werk van Paul Klee.

In de catalogus geven afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, aquarellen, sculpturen, tekeningen, objecten en foto’s daarvan de fascinerende en verrassende bewijzen. Het geheel is op deskundige wijze beschreven en extra voorzien van vele waardevolle overzichten in de vorm van biografieën van alle genoemde kunstenaars en een uitgebreide chronologie van de belangrijkste feiten en gebeurtenissen vanaf 1916 tot en met 1950 en aangevuld met afbeeldingen. Dit geweldige kunstboek geeft een boeiend beeld over de Duits-Franse kunstrelaties in een periode waarin het surrealisme zich ontwikkelde tot een volwaardige stijl. Voor docenten en studenten aan de academie een uitstekende referentiebron.

ISBN 978-3-7757-4154-5, “Paul Klee und die Surrealisten”, Nina Zimmer en Michael Baumgartner, Hatje Cantz Verlag, 2016, 400 pagina’s.


Gerelateerde artikelen