Museum Dhondt - Dhaenens toont Vlaams expressionisme

16 maart 2017

Om een passie voor het verzamelen van kunst te delen met andere kunstliefhebbers heeft echtpaar Dhondt-Dhaenens hun collectie ondergebracht in een stichting om daarna alles onder te brengen in Museum Dhondt-Dhaenens in het Vlaamse Deurle. Eén van de interessante pijlers van de collectie is het feit dat Jules Dhondt getuige was van de ontwikkeling van het Vlaams expressionisme in het eerste gedeelte van de vorige eeuw.

Museum Dhondt - Dhaenens toont Vlaams expressionisme

Museum Dhondt - Dhaenens in Deurle

Voor zijn collectie kocht hij regelmatig werk van Vlaamse kunstenaars en groeide de verzameling. Ook na het onderbrengen van de collectie in een stichting werd moderne kunst aangekocht om het geheel aan te laten sluiten aan verdere ontwikkelingen in de kunst en aan het telkens evoluerende culturele landschap. Het op basis van een persoonlijk kunstgevoel aankopen van kunst werd omgebogen bij de opening van het museum in 1968.

De plechtige opening vond plaats in aanwezigheid van de schenkers, de heer en mevrouw Dhondt. De heer Dhondt overleed in 1969 en zijn weduwe in 1973. Op initiatief van de Raad van Beheer werd in 1996 een omvangrijke catalogus uitgegeven met een overzicht van het volledige kunstbezit van het museum.

Bij onze kennismaking met het museum en een rondgang langs de actuele tentoonstelling ontvingen wij deze waardevolle catalogus. De catalogus bevat gegevens van alle werken (stand van juni 1996) en van een deel ervan ook reproducties. Inmiddels is het museum ook in het bezit van een werk van de Belgische kunstschilder Jos de Mey.

Museum Dhondt - Dhaenens, Museumlaan 1, B-9831 Deurle, www.museumdd.be.


Gerelateerde artikelen