Hilti Art Foundation toont haar museale kunstcollectie

29 april 2017

Op drie etages van het voor de collectie kunstwerken van de Hilti Kunststichting nieuw gebouwde expositiegebouw toont deze organisatie tot en met 8 oktober 2017 in een mooi opgezette kunsttentoonstelling 38 geselecteerde schilderijen, installaties en sculpturen uit deze waardevolle privé kunstcollectie. De expositie “Kirchner, Léger, Scully & mehr” is de tweede grote expositie in het splinternieuwe gebouw, sinds de feestelijke opening ervan in 2015.

Hilti Art Foundation toont haar museale kunstcollectie

Kirchner, Léger, Scully & mehr

De thematisch opgebouwde expositie bevat voornamelijk klassiek modern werk van onder andere Ernst Ludwig Kirchner, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Sean Scully, Paul Klee, Max Beckmann en Fernand Léger. Om veel kunstliefhebbers een kans te geven om ook nu weer kennis te maken met een deel van de kunstcollectie loopt deze expositie over een langere periode.

Als eerste thema koos de curator van Hilti Art Foundation dr. Uwe Wieczorek voor het onderwerp “Het mysterie van de mens” en draait zich voornamelijk om de vrouw als inspiratiebron voor de kunstenaar. Op de begane grond van het museum hangen de schilderijen en staan de sculpturen te stralen om de vrouw in de kunst te tonen. In de catalogus van deze expositie zijn de kunstwerken afgedrukt. Van een aantal werken zijn details extra groot weergegeven. Dat maakt de uitstraling van deze uitgave zeer aantrekkelijk en waardevol.

Hilti Art Foundation toont haar museale kunstcollectie - 2 Hilti Art Foundation toont haar museale kunstcollectie - 3
Kunstmuseum Liechtenstein (re) met Hilti Art Foundation (li) gezien vanaf de Städtle, foto van Barbara Bühler © Barbara Bühler.

Op de volgende verdieping bevindt zich het thema “Experiment en het bestaan” binnen de expositie van de geselecteerde kunstwerken. Hier is voornamelijk werk van Ernst Ludwig Kirchner als belangrijke representant van de groep “Die Brücke” vertegenwoordigd. Ook werken van Max Beckmann zijn binnen dit onderwerp aanwezig. De derde vloer staat in het teken van de schilderkunst vanaf 1980 tot aan de moderne kunst. De catalogus bevat ook beschrijvingen over alle kunstenaars.

ISBN 978-3-03876-113-6, “Kirchner, Léger, Scully & mehr”, Angela Schneider en Uwe Wieczorek, Midas Verlag, 2017, 156 pagina’s.

Hilti Art Foundation, Kunstmuseum Liechtenstein, Städtle 32, 9490 Vaduz, Liechtenstein, www.kunstmuseum.li, www.hiltiartfoundation.li.


Gerelateerde artikelen