Jachttaferelen op meesterwerken

27 april 2017

In 2007 waren in de kunsttentoonstelling “De jacht. Mythe en werkelijkheid” schilderijen en antieke voorwerpen uit de Koninklijke Collectie van het Vorstendom Liechtenstein te gast in het Kunstmuseum Liechtenstein. Het museum voor hedendaagse kunst in Vaduz toont elk jaar een deel van deze omvangrijke en kostbare collectie tijdens een speciale tentoonstelling. Daarbij kan telkens gekozen worden uit een schat van oude meesters en andere meesterwerken uit de wereld van de scheppende kunst.

Jachttaferelen op meesterwerken

Die Jagd. Mythos und Wirklichkeit

De jacht werd gerekend tot één van de privileges van de adelstand en werd dan ook veelvuldig een feestelijke gebeurtenis en groots opgezet. Veel van deze partijen en samenkomsten zijn op doek gezet door bekende en onbekende schilders. Tot de verzameling in Liechtenstein behoren juist de kunstwerken van grote meesters die de kunst van het schilderen van de natuur, flora en fauna en jachttaferelen uitstekend verstonden. Het paradijselijke waarin mens en dier samen leefden, hield met de eerste jachtpartijen en slachtingen al snel op.

Het op gelijke hoogte met de dieren de strijd aanbinden kwam al snel tot een einde door de komst van pijl en boog en vuurwapens. Naast schilderijen toont de expositie ook een serie antieke vuurwapens uit de 17e en 18e eeuw en serviesgoed uit de 18e eeuw. In de mooie compacte catalogus staan de schilderijen afgebeeld en geeft de auteur een beeld van de geschiedenis van de jacht.

In de collectie van het vorstendom zijn vele Hollandse meesters opgenomen, zoals de schilderijen van Gerard Hoet, Jan Baptist Weenix de oude, Philips Wouwerman, Willem van Aelst, Dirk Valkenburg en Jan Weenix. Voorts zien de bezoekers schilderijen van Belgische meesters en Duitse en Oostenrijkse meesters der schilderkunst van jachtpartijen en de bijbehorende verleidingen en de liefde.

ISBN 978 3 200 00848 9, “Die Jagd. Mythos und Wirklichkeit”, Johann Kräftner, Liechtenstein Museum, 2007, 64 pagina’s.

Kunstmuseum Liechtenstein, Städtle 32, FL-9490 Vaduz, www.kunstmuseum.li.


Gerelateerde artikelen