Dutch Eyes toont rijkdom Nederlandse fotografie

27 april 2017

De openingstentoonstelling Dutch Eyes, van het feestelijk in gebruik genomen Nederlands Fotomuseum in Las Palmas, biedt de bezoeker een verrassende nieuwe kijk op de uiterst boeiende geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Het is voor het eerst in 25 jaar dat er in ons land een overzichtsexpositie van dit formaat over dit onderwerp is te bewonderen. De expositie belicht de geschiedenis van de fotografie in Nederland aan de hand van talrijke thema’s en toont het werk van een imposante lijst met bekende en minder bekende fotografen die in Nederland nog actief zijn of actief zijn geweest.

Dutch Eyes toont rijkdom Nederlandse fotografie

Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland

Aanleiding voor deze groots opgezette expositie is het verschijnen van de zeer omvangrijke publicatie Dutch Eyes, een nieuw standaardwerk over de historie van de fotografie in Nederland. De expositie in het Nederlands Fotomuseum biedt zowel voor de kenners, liefhebbers als de beginnende kijkers nieuwe, informatieve en vertrouwde ontmoetingen met het resultaat van de fotografie in Nederland. De Nederlandse fotografie kent een rijke historie, met fotografen en fotografische ontwikkelingen van internationale waarde en rijkdom.

De fotohistorie is echter nog maar ten dele geschreven. Fotohistorici doen regelmatig nieuwe en belangrijke ontdekkingen. Meerdere fotografische oeuvres en archieven wachten nog op een bestudering, archivering en beschrijving. Veel publicaties over het werk van individuele Nederlandse of in Nederland werken fotografen zagen de afgelopen twee decennia het licht, echter tot op heden ontbrak het aan een samenhangend overzicht. Met het verschijnen van de publicatie Dutch Eyes is er voor het eerst een thematische geschiedenis van de Nederlandse fotografie beschikbaar.

De expositie Dutch Eyes toont enkele grote en kleine thema’s uit dit nieuwe standaardwerk. In tien “vensters” biedt de expositie vanuit een soms herkenbaar, dan weer een ongewoon en verrassend perspectief een blik op de schoonheid van de Nederlandse fotografie. Een team van deskundige auteurs en een redactieraad zorgden voor een fantastisch en uiterst fascinerend fotodocument met prachtige foto’s en uitstekende beschrijvingen over onderwerpen als “Fotografie in de 19e eeuw”, “Fotografie en de stad”, “Medium met een missie”, “Zeeuws meisje en dirty girl” en “Beeld, medium, instrument, document”.

Dutch Eyes toont rijkdom Nederlandse fotografie - 2

Je raakt niet uitgekeken op de juwelen van de Nederlandse fotografie. De historie wordt soms werkelijkheid. Het boek sluit af met gebeurtenissen in een tijdbalk vanaf 1830, een bibliografie, en een verklarend overzicht van termen en technieken uit de fotografie.

ISBN 978 90 400 8337 2, “Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland”, Flip Bool, Mattie Boom, Frits Gierstberg, e.a., Uitgeverij Waanders, 2007, 576 pagina’s.

Nederlands Fotomuseum in Las Palmas, Wilhelminakade 332, NL-3072 AR Rotterdam, www.nederlandsfotomuseum.nl.


Gerelateerde artikelen