Holografische postzegels in Duitse postzegeljaarboeken

10 juli 2014

Het jaarboek van de Duitse postzegel verschijnt sinds 1973 in een frisse uitvoering en wordt door verzamelaars van postzegels gewaardeerd. De titel van het jaarboek is een aantal keren iets aangepast op basis van vragen uit de markt en door de ontwikkelingen in Duitsland. Ook zijn er diverse gedrukte uitvoeringen en afwerkingen van het eindproduct verschenen.

Holografische postzegels in Duitse postzegeljaarboeken

Holografische juwelen in jaarboeken

Naast alle verschenen Duitse postzegels van een jaar bevat het jaarboek uitgebreide informatie over de afbeelding op de postzegel en is er vanaf 1974 elk jaar een zogenoemde zwartdruk van een zegel afgedrukt. De verzamelaar wordt daarmee extra verrast en het jaarboek wordt er waardevoller door. In 1993 kwam daar een postzegelmotief als hologram bij.

Dankzij beschikbare hoogwaardige productietechnieken om hologrammen en holografische foliën te realiseren koos de Duitse Post voor het laten drukken van een speciale hologrampostzegel naast de al gebruikelijke zwartdruk. De hologram- postzegel is een holografische versie van een frankeergeldige postzegel uit het specifieke uitgifteprogramma. Voor de eerste op papier gedrukte (niet frankeergeldige) hologrampostzegel koos de Duitse Post voor een afbeelding van Isaac Newton. Vanaf dat jaar verscheen er elk jaar een holografische postzegel naast een zwartdruk van hetzelfde onderwerp. Beiden gedrukt op een separate pagina in het jaarboek. De jaarboeken zijn gewilde objecten bij verzamelaars en verschijnen in het algemeen in een beperkte oplage. Uitgaven van de jaarboeken komen door de afnemende belangstelling voor het verzamelen van postzegels steeds vaker beschikbaar bij de postzegelhandelaren. Er is dan zelfs een keuze om de jaarboeken met of zonder de zegels aan te schaffen. Meerdere verzamelaars van holografische postzegels kiezen voor het “lege” jaarboek om zo de unieke hologramzegel voor de collectie te bemachtigen voor een aantrekkelijke prijs. Een extra stimulans om postzegelbeurzen en -handelaren te bezoeken om daarmee de interessante Duitse jaarboeken te verzamelen. Om onze lezers een beeld te geven van de interessante uitgaven en de wijze waarop de ontwerper de hologramzegel en de zwartdruk vorm heeft gegeven zijn enkele titels van het jaarboek en extra bladen afgedrukt. Door de lichtreflecties van de scanner komt de kwaliteit van de holografische afbeeldingen onvoldoende in beeld. Een aantal jaarboeken zijn te koop bij de redactie van de nieuwsbrief Optische Fenomenen. Ook andere 3D postzegels en -stukken met 3D zegels zijn volop aangeboden in de OF-webshop.

Holografische postzegels in Duitse postzegeljaarboeken - 2 Holografische postzegels in Duitse postzegeljaarboeken - 3 Holografische postzegels in Duitse postzegeljaarboeken - 4

Afb.1 Voorbeelden van de fascinerende jaarboeken met het complete jaaruitgifteprogramma aan Duitse postzegels en -blokken.

Afb. 2 Zwartdrukken en holografische weergaven van een postzegel ter gelegenheid van de 350e geboortedag van Sir Isaac Newton (li) en ter gelegenheid van de viering 1200 jaar Frankfurt am Main (re).


Gerelateerde artikelen