Stereoscopie op postzegels

11 mei 2014

In het Europese Jaar van Creativiteit en Innovatie 2009 heeft het postbedrijf van San Marino een bijzonder zegelontwerp laten maken en wel een stereoscopische set postzegels met bijbehorende 3D-kijker. De techniek van driedimensionale beelden is al in de 19e eeuw ontwikkeld door de Engelse onderzoeker Charles Wheatstone.

Stereoscopie op postzegels

3D postzegels San Marino

Hij maakte bij zijn uitvinding gebruik van twee spiegels en twee gescheiden bijna identieke plaatjes van hetzelfde onderwerp om met een speciale opstelling de kijker een ruimtelijke voorstelling van het geheel te geven. In het begin maakte Wheatstone gebruik van getekende stereoscopische figuren en naar mate de fotografie ook de stereoscopische foto ontdekte kwamen er steeds meer stereoscopische kijkers op de markt. De 3D-kijker werd razend populair aan het eind van de 19e eeuw en in bijna elke huiskamer was er een kijker met 3D-foto’s aanwezig. Later werden de kijkers sterk gemoderniseerd met optische lenzen en een scherpte-instelling. De Italiaanse ontwerper Paolo Candelari koos voor een ontwerp in een moderne vormgeving met een aantrekkelijke uitstraling. De klapbare kartonnen stereoscopische kijker bevat 2 optische lensjes en de gehele set bestaat voorts uit 3 verschillende stereoscopische zegels in de uitvoering van drie strookjes. De unieke en prachtige uitvoering staat zeker borg voor een uitstekende verkoop. In deze complete 3D-uitvoering heeft de Postadministratie van San Marino zeker een noviteit gescoord in de filatelie. Met dit initiatief voegt San Marino zich in het rijtje van andere postadministraties op het gebied van stereoscopische postzegels. Eerder verschenen er stereopostzegels bij de administraties van Nieuw Caledonië in 1994 en 1995 en van Finland in 1991. Ook zijn er 2 postzegels met stereogrammen.

Stereoscopie op postzegels - 2 Stereoscopie op postzegels - 3 Stereoscopie op postzegels - 4

Afb. De drie postzegelstrookjes met stereoscopische postzegels van San Marino en de uitgevouwen stereoscopische kijker voor het bewonderen van de drie stereoscopische postzegelstrookjes uit San Marino.


Gerelateerde artikelen