Turkse Post laat postzegels in driedimensies ontwerpen

11 mei 2014

Ook de Turkse Post koos voor het gebruik van de lenticulaire beeldtechniek om twee heel mooie postzegels te ontwerpen en uit te brengen. Zowel in 2012 als in 2013 is een 3D postzegel in de lenticulaire beeldtechniek verschenen. Beide 3D postzegels zijn elk opgenomen in een bijbehorende gedrukte presentatiefolder, respectievelijk in een informatief presentatieboekje. De twee eindresultaten mogen gezien worden.

Turkse Post laat postzegels in driedimensies ontwerpen

Turkse Post brengt lenticulairzegels uit

In de eerste uitgave is er aandacht voor de dinosaurus, de leefgebieden en de diverse soorten en afmetingen. Ook over de wijze van het verdwijnen van de dinosaurus is er boeiende informatie in het boekje. De 3D dinopostzegel (40 x 40 mm in stevige 3D uitvoering) verscheen op 31 mei 2012 in een vermelde oplage van 10.000 stuks. Staat genoteerd in de Michelkatalogus als Mi.3969. Voor een 3D lenticulaire postzegel is dit een geringe oplage, waardoor de 3D zegel een collector item genoemd mag worden. Op de zegel is een beweging zichtbaar.

Turkse Post laat postzegels in driedimensies ontwerpen - 2 Turkse Post laat postzegels in driedimensies ontwerpen - 3 Turkse Post laat postzegels in driedimensies ontwerpen - 4

Door het verkoopsucces van de eerste 3D postzegel van Turkije en een aanhoudende vraag van verzamelaars verscheen in 2013 een tweede 3D postzegel (Mi.4047). Ook deze zegel is gemaakt van stevige lenticulaire kunst- stof en heeft de afmetingen 33 x 49 mm. De speciale 3D postzegel verscheen op 10 juni 2013 en maakt deel uit van een driedelige kartonnen presentatiefolder. Op de zegel is een lopende en zwemmende schildpad zichtbaar tijdens het kantelen van de zegel. De folder bevat bovendien een blokje van vier sportzegels en een en-veloppe met een fdc afgestempeld blokje. De set verscheen in relatie tot 17e Middel-landse Zee spelen. Er zijn 6000 complete sets voor de verkoop gedrukt. Ook deze unieke set en 3D postzegel is zeldzaam. Beide 3D zegels met bijbehorende presentaties zijn te koop via de webshop van de nieuwsbrief.


Gerelateerde artikelen