Ik zie, ik zie wat jij niet hoort in kinderexpositie over geluid

24 januari 2019

In meerdere ruimten van de locatie aan de Langestraat heeft Concordia, het centrum voor film, theater en beeldende kunst in Enschede, de interactieve kinderexpositie “Ik zie, ik zie wat jij niet hoort” ingericht. Tot en met 24 februari 2019 kunnen kinderen, jongeren en volwassenen op actieve wijze kennismaken met bijzonderheden van onze zintuiglijke waarnemingen. In de expositie zie je dingen die je hoort en hoor je dingen die je ziet … Je ziet ook hoe een geluid gemaakt wordt of hoe een geluid een beeld maakt. Geluid en beeld zijn twee heel verschillende dingen, maar toch zijn er kunstenaars die ze allebei gebruiken in hun creaties en kunstuitingen.

Ik zie, ik zie wat jij niet hoort in kinderexpositie over geluid

Concordia, Langestraat 56, 7511 HC Enschede

Ze maken geluidskunst, geluidsvoorwerpen, kunst om geluid mee te maken en geluid dat hoort bij een beeld en andersom. In de expositie laten kunstenaars zien wat ze zelf leuk vinden en gebruiken beeld en geluid tegelijk. De expositie is een grote mix van materialen, uitingsvormen en manieren van kunst maken. Bij de expositie is een losbladig boekje uitgebracht met allerlei tips, wetenswaardigheden, opdrachten en verdiepingen van onderwerpen. Zo wordt een muziekstuk een compositie genoemd. Maar een compositie kan ook gerealiseerd worden door vormen op een bepaalde manier te verdelen op een vlak, zoals dat hoort bij het spel met een tangram.

Het losbladige boekje bevat een voorbeeld van een tangramfiguur en een opdracht. Er zijn mensen die kleuren associëren met geluid. In de wetenschap noemen we dit verschijnsel chromosthesie. Volwassenen kunnen in het Science café een lezing bijwonen over synesthesie. We spreken van synesthesie bij vermenging van activiteiten van zintuigen. In het algemeen is het niet bijzonder dat zintuiglijke waarnemingen elkaar kunnen beïnvloeden. Bij synesthesie is dit in bepaalde mate aanwezig.

Ik zie, ik zie wat jij niet hoort in kinderexpositie over geluid - 2

Daarbij worden kleuren geproefd of worden geluiden gezien. Een bijzondere vorm van synesthesie is het lezen van letters of cijfers en het daarbij ervaren van kleuren. Synesthesie is in principe een ongevaarlijke aandoening. In de lezing van 7 februari a.s. ervaren deelnemers alles over deze eigenschap. De expositie in Concordia biedt nog veel meer voor jongeren en volwassenen bij het deelnemen aan workshops, de rondleidingen, theater- en filmbezoek en door zelf actief aan experimenten deel te nemen. Kijk op de site voor informaties.

Concordia, Langestraat 56, 7511 HC Enschede, www.concordia.nl.


Gerelateerde artikelen