Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3a)

6 februari 2019

In de nieuwe rubriek in OF bespreken wij boeken, brochures, tijdschriften en andere publicaties die voor de start van Optische Fenomenen al een rol speelden in het verspreiden van kennis, ervaring en informaties over optische en visuele illusies: (3). Naar aanleiding van de expositie “Ogen Bedrogen” in het toenmalige Technisch Tentoonstellingscentrum in Delft schreef Ar Thomassen voor het maandtijdschrift Psychologie (okt. 1983) een groot artikel met een overzicht van alledaags gezichtsbedrog. Ar Thomassen was in die periode werkzaam als hoogleraar in de psychologische functieleer aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3a)

Psychologie (oktober 1983)

Met het 11 pagina’s tellend artikel krijgt de lezer een volledig beeld van alle elementaire achtergronden van het verschijnsel van visuele illusies en het optische bedrog bij onze waarneming. Voor leken, professionelen en liefhebbers van visuele en optische illusies en andere visuele fenomenen een machtig mooie en fascinerende benadering van het zien en waarnemen en de zwakke plekken in onze visuele verwerking van de beeldprikkels. Het artikel “Visuele illusies: onze waarneming te kijk” is ook rijk geïllustreerd door tekeningen en foto’s.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3a) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3a) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3a) - 4
Klassieke visuele illusies op Nederlandse postzegels.

Een heel bijzondere bijdrage aan de inhoud van dit artikel is de foto (helaas in zwart/wit) van het schilderij “Anachronistisch Psychologisch Laboratorium” dat de auteur maakte in 1975. Op het werk schilderde hij een groot aantal klassieke en recente visuele illusies en instrumenten, experimenten en scènes uit de experimentele psychologie in de drukke gezellige laboratoriumruimte. (Wordt vervolgd).