Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3b)

7 februari 2019

Alle specifieke onderdelen op het schilderij zijn op een extra afdruk ervan door letters aangegeven en in aanvullende teksten verklaard. Dat waarnemen voornamelijk een proces van organiseren is maakt de auteur meteen duidelijk in zijn uitgebreide introductie en een behandeling van de basisvormen van voorkomende visuele afwijkingen door de natuurlijke aanwezigheid van gezichtsbedrog en het verschijnsel van de bewust aangebrachte illusionistische fenomenen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3b)

Psychologie (oktober 1983)

Onze verkregen visuele ervaringen en herinneringen door zien, waarnemen en verwerking kunnen ons snel laten schakelen om grootte, afstand en richting, snelheid, kleur en vorm van figuren, objecten en scènes in te schatten of vast te stellen om razendsnel te vergelijken met eerdere ervaringen. In het artikel geeft de auteur aan dat onze ogen niet registreren als een fotocamera of een meetinstrument, maar dat de visuele waarneming veeleer een zaak van organiseren, interpreteren en corrigeren is.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (3b) - 2
Aan het begin van de 20e eeuw tekende striptekenaar en cartoonist Gustave Verbeek meerdere afleveringen van zijn stripverhaal The Upside Downs of Lady Lovekins and Old Man Muffaroo (1903-1905).

Het artikel is ingedeeld met hoofdstukken als “Illusies in het platte vlak”, “De derde dimensie en beweging”, “Helderheidseffecten en nabeelden”, “Illusies van kleur” en “Lessen van illusies”. Het geheel is een geweldig leerzaam artikel over visuele en optische illusies en het gezichtsbedrog.