Ik zie wat jij niet ziet

9 september 2017

Op aangename en ontspannen wijze tonen de auteurs van het vermakelijke en verrassende boekje “Ik zie wat, wat jij niet ziet” de leuke en boeiende zijde van het verschijnsel optische illusies. Zij laten de lezers kennismaken met bij voorbeeld een serie afbeeldingen van plaatjes die onvolledig getekend zijn en toch door ons gezien worden als volledige beelden. Alleen al het staren naar bepaalde afbeeldingen levert na een aantal seconden al een nieuw plaatje op. Zelfs combinaties van punten en lijnen kunnen ons al snel op het verkeerde been zetten.

Ik zie wat jij niet ziet

Ich sehe was, was du nicht siehst

Het alleraardigste boekje bevat 250 optische verwisselingen en visuele illusies, die veelal op een dynamische manier moeten worden bekeken. De schijnbare bewegingen in gewone platte tekeningen, de suggesties van het valse perspectief of de omkeerbare beelden, zijn slechts enkele speelse onderdelen van een reeks opwindende voorbeelden die de eigenschappen van onze visuele waarneming tarten. Of het werkelijk al zo erg is met onze visuele waarneming, wordt duidelijk bij het lezen en vooral meedoen met de inhoud van dit leuke boek. Bij elk plaatje stellen de auteurs een vraag en geven waar nodig een verklaring van het optische verschijnsel.

In bepaalde hoofdstukken moet het boekje telkens gedraaid worden om het geheim achter de voorstelling te kunnen ontdekken of ontstaan er geheel nieuwe beelden door het verschijnsel van nabeelden. Het boek geeft ook voorbeelden van de zogenoemde dubbele beelden en beelden die de fantasie sterk prikkelen. Uiterst verwonderlijk zijn de plaatjes van een stripverhaal, die het verhaal verder vertellen door het geheel om te keren. Een vogel wordt een eiland en een verdronken uil vliegt weer na het omkeren van het stripverhaal.

Ik zie wat jij niet ziet - 2

Afgezien van een aantal verklaringen van bepaalde effecten of een uitleg van het verschijnsel zien, is dit echt een kijk- en doeboek voor iedereen met belangstelling voor fenomenen in onze visuele waarneming. De auteurs hebben de honderden optische illusies op basis van het verschijnsel verdeeld in groepen, zoals in zoekplaatjes, de onmogelijke figuren, de kinetische verschijnselen, het zien van diepte, de omkeerfiguren, de verborgen figuren, de nabeelden en de vervormingen. Een heel leuk boekje voor uren plezier op school, op kantoor of gewoon thuis.

ISBN 3 442 16765 5, “Ich sehe was, was du nicht siehst”, J. Richard Block en Harold E. Yuker, Wilhelm Goldmann Verlag, 2006, 240 pagina’s.


Gerelateerde artikelen