Verrassende beelden door optische bedrog

6 september 2017

In het Franstalige boekje “Illusions d’Optique” treffen we meer dan 200 voorbeelden van optische illusies aan. De auteur koos voor een uitvoering in een handige compacte ringband met zeer veel illustraties en weinig teksten. De schat aan optische verschijnselen, die ons telkens op een verkeerd been zetten, geeft de lezer een nagenoeg compleet beeld van alle voorkomende soorten, typen en modellen. Daarin onderscheiden we vormen van optisch bedrog, optische verwisselingen, zoekplaatjes, interferentie-, omkeer- en bewegingseffecten en onmogelijke figuren.

Verrassende beelden door optische bedrog

Illusions d’Optique

Met meerdere verschijnselen kunnen experimenten uitgevoerd worden, omdat de uitgever heeft gezorgd voor uit te knippen figuren, waarmee de “bewijzen” geleverd kunnen worden. De auteur behandelt onder andere de illusies van Kanizsa, Ehrenstein, Fick, Müller-Lyer, Oppel-Kundt, Delbœuf , Titchener, Zöllner, Poggendorf, Hering, Jastrow, Fräser, Cafémuur, Adelson en Ponzo. Tevens krijgt de lezer een kleurrijk beeld van de wonderlijke optische figuren van de Japanse kunstenaar en wetenschapper Akiyoshi Kitaoka.

Met de bijgeleverde transparanten worden leuke effecten verkregen door interferentie van lijnen en cirkels. Het deel met onmogelijke constructies geeft twee voorbeelden uit het oeuvre van M.C. Escher. Ook van de bekende grafisch kunstenaars Octavio Ocampo, Edward H. Adelson, Gustave Verbeek en Salvador Dalí zijn afbeeldingen opgenomen in dit schitterende doe- en informatieboek. Het boek eindigt met een overzicht van uitleg, toelichtingen en verkleinde afbeeldingen van de besproken illusies en andere optische verschijnselen.

ISBN 2 7404 1845 0, “Illusions d’Optique”, Daniel Picon, Editions Mango, 2004, 184 pagina’s.


Gerelateerde artikelen