Illusionistische sculpturen in Tony Cragg's retrospectief

7 augustus 2016

Het Von der Heydt-Museum Wuppertal presenteert tot en met 14 augustus 2016 een retrospectief met kunst van de Britse kunstenaar Tony Cragg (geb. 1949). Het museum laat in “Parts of the World” op drie etages van het prachtige en stijlvolle gebouw een omvangrijke samenstelling zien uit het oeuvre van de internationaal gewaardeerde kunstenaar. In samenwerking met de kunstenaar toont het museum sculpturen, tekeningen, grafisch werk en installaties, alsmede andere kunstuitingen en -werken, die tot nu toe nooit zijn geëxposeerd in een museum van deze omvang.

Illusionistische sculpturen in Tony Cragg's retrospectief

Anthony Cragg - Parts of the World

Er is een overzicht aan kunst te zien en te ervaren vanaf Cragg’s studententijd tot en met zijn meest actuele werken uit het jaar 2015. De expositie is thematisch opgezet en laat op overzichtelijke wijze tevens de ontwikkeling in het oeuvre van de kunstenaar zien, waarin de diversiteit van de gebruikte materialen (onder andere plastic, glas, fotografie, grafiek, tekeningen, aquarel, brons, gips, edelstaal, hout) een grote rol speelt. Een bijzonder thema wordt gevormd door werkgroepen, die het gebruik en de onderlinge relaties tussen natuurlijke en kunstmatige vormen en structuren van afzonderlijke materialen, stapelbare en van verwerkte materialen onderzoeken.

Een thema waarin het kunstzinnige experiment centraal staat. Met de deelnemers in deze werkgroepen heeft Tony Cragg leuke en vooral spraakmakende kunstwerken gemaakt. Een voorbeeld uit de serie “Denkmodellen” is afgebeeld onder de titel “Runner”. Een verzameling van restmaterial vormt een herkenbare uitstraling met inspirerende uitwerkingen op kijkers. Al in 1999 bracht het Von der Heydt-Museum werk van Tony Cragg in een kleine expositie in beeld. Hij was tot in het jaar 2013 rector aan de Kunstacademie Düsseldorf en ontving meerdere onderscheidingen voor zijn werk. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw woont en werkt Tony in Wuppertal.

Meerdere malen heeft hij met spraakmakende inzendingen deelgenomen aan de Biënnale van Venetië, aan documenta Kassel, alsmede aan de Biënnale van Sao Paulo en Sydney. Parallel aan de expositie in het museum zijn ook de sculpturen in het beeldenpark Waldfreiden in Wuppertal te bezichtigen. Hij opende dit beeldenpark in 2006 en bracht daarvoor een grote schat aan sculpturen mee. Met het beeldenpark Waldfrieden heeft Tony Cragg een expositiecentrum voor moderne sculpturen gerealiseerd. In het park staat een representatieve keuze aan sculpturen van internationaal erkende kunstenaars.

Illusionistische sculpturen in Tony Cragg's retrospectief - 2 Illusionistische sculpturen in Tony Cragg's retrospectief - 3 Illusionistische sculpturen in Tony Cragg's retrospectief - 4
Runner, 1985, Tony Cragg; kunstuiting ontworpen met restmaterialen en op een wand aangebracht. Sculptuur “Cast Glances” van kunstenaar Tony Cragg in het Ekenbergpark in Oslo (N).

Tot en met 9 oktober 2016 is werk van Henry Moore te bewonderen. Bij de retrospectief van Tony Cragg verscheen een zeer omvangrijke catalogus met interessante bijdragen van deskundigen met veel kennis van het werk van de kunstenaar. Ook een groot interview met de kunstenaar laat alle kunstliefhebbers uitgebreid kennismaken met deze inspirerende en veelzijdige kunstenaar. Beroemd is zijn thema optische illusies in de kunst. De catalogus is een zeer mooie uitgave!

ISBN 978-3-89202-094-3, “Anthony Cragg - Parts of the World”, Gerhard Finckh, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2016, 480 pagina’s.

Von der Heydt-Museum, Turmhof 8, D-42103 Wuppertal, www.von-der-heydt-museum.de.


Gerelateerde artikelen