Inspirerende experimenten met optische verschijnselen

5 maart 2018

Het internationaal bekende ontwerpteam van visuele en optische illusies in het spel met optisch bedrog en de veelal extreme plagerijen van onze hersenen heeft ook nu weer een geweldig interessant informatie- en experimentenboek gepresenteerd waarin vele vormen van illusies en bedrog zorgen voor twijfel bij het zien en inspiratie geven om zelf direct aan de slag te gaan.

Inspirerende experimenten met optische verschijnselen

Optical Illusions

Ontwerpers Sarcone en Waeber zijn perfect op elkaar ingespeeld en zorgden voor tientallen aantrekkelijke publicaties. Door hun ervaringen en resultaten uit een veelheid aan experimenten is weer een nieuw boek ontstaan met een heldere en aantrekkelijke benadering van klassieke optische en visuele illusies en andere magische en begoochelende fenomenen.

In een kleurrijke en compacte inleidende presentatie geven de auteurs enige informatie over het oog en het brein en maken de lezers alvast kennis met enkele illustraties, die heel duidelijk demonstreren dat er snel sprake is van optisch bedrog. Je gelooft werkelijk niet dat alles anders is dan bij een eerste blik.

Bekende optische fenomenen als het Hermann-rooster, de Poggendorff-illusie, de Jastrow-illusies, de Pac-Man-illusie en andere visuele effecten worden aan de hand van speelse ontwerpen besproken en uitgelegd. Aan de orde komen ook verborgen patronen, onmogelijke figuren en vormen, spontaan bewegende patronen en stereogrammen. Voor de actieve lezers bevat het boek een schat aan uit te voeren experimenten.

ISBN 978-1-78493-847-5, “Optical Illusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, QED Publishing, 2017, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen